"Къртицата" на НАСА вече е напълно заровена в почвата на Марс

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 август 2020 в 15:41 14592 0

Кредит NASA/JPL Caltech

След 18 месеца и усилената работа на голям екип, сондата Heat Flow and Physical Properties Package (HP3), или "къртицата", вече е напълно заровена в почвата на Марс.

Този експеримент е част от мисията InSight на НАСА и представлява сонда, разработена така, че сама да си изкопае път дълбоко в почвата на червената планета и да отчита температурата й. За съжаление сондата се сблъсква с проблеми през последните години, така че учени и инженери измислят различни решения, за да ги преодолеят.

Сега изглежда, че усилията се отплащат. Къртицата е напълно заровена в почвата и "скоро ще видим и финалните щрихи", споделя екипът след последните си дейности не само със сондата, но и с роботизираната ръка на InSight. Ръката успява да помогне на къртицата, деликатно и внимателно натискайки задната й част. След последните настройки, ръката успява да запълни дупката, създадена от HP3, която е по-голяма от очакваното.

Почвата на мястото, където се намира InSight е изненадващо различна от онази на други места на Марс. По-специално сбит слой на повърхността затруднява много работата на къртицата. Тя работи използвайки почвата за сцепление, за да се забива все по-дълбоко, но не успява да се захване добре, за да пробие твърдия слой. 

През юни от агенцията съобщават, че къртицата се намира напълно под земята, или поне на едно ниво с повърхността и вече не се подава отгоре. Това само по себе си е пробив, но на екипа му отнема известно време да прецени каква ще е следващата критична стъпка. Някой предлагат дупката да бъде запълнена, докато други предпочитат роботизираната ръка да натисне сондата по-дълбоко преди запълването.

Крайното решение е комбинация от двете. Учените провеждат тест, при който ръката изстъргва малко почва в дупката, така че да се осигури сцепление на сондата и се оказва, че къртицата е по-дълбоко от очакването. Тестът я покрива напълно. 

"Смятам, че след като запълнихме дупката трябва да успеем да преодолеем съпротивлението с достатъчна сила, така че къртицата да "копае" сама по-дълбоко в марсианската почва. Стискайте палци!", описва в блог новините около сондата д-р Тилман Спон (Dr Tilman Spohn), главен изследовател на HP3.

Екипът ще използва ръката, така че да притиска почвата и да даде на къртицата малко повече стабилност за предстоящото копаене. Те са оптимисти, тъй като измерванията на почвата показват по-добър контакт с къртицата, така че скоро може тя да продължи дейността си без помощ.

Източник: IFLScience - The Martian Mole Has At Last Dug Its Way Fully Into The Red Planet’s Soil

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !