"Касини" видя смяната на сезоните на хестагона на Сатурн

Шестоъгълникът на планетата си смени цвета от синкав в златист

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 октомври 2016 в 19:00 9823 0

Кредит NASA

Учените от НАСА с помощта на снимки, направени от "Касини", са видели как шестоъгълникът на Сатурн в северната полярна област промени цвета си.

Както информира сайтът на НАСА, вероятно цветът на шестоъгълника свидетелства за смяната на сезоните на планетата. Преходът от синкав в златист може да е последица от появата на фотохимични мъгли в атмосферата на Сатурн, които свидетелстваат за идването на лятото в северното полукълбо на планетата.

Според изследователите хестагонът, който представлява шестоъгълен вихър, може да е естествена бариера, предотвратяваща разпространението на мъглите в други части на планетата.

Инфрачервена снимка - анимация на хестагона на Сатурн. Източник: Wikimedia Commons

Гигантският шестоъгълник е атмосферен феномен на планетата Сатурн и все още няма строго научно обяснение. Геометрично правилният шестоъгълник с диаметър 25 хиляди километра е разположен на северния полюс на Сатурн. Очевидно шестоъгълникът е доста необичаен вихър. Правите стени на вихъра отиват дълбоко в атмосферата на разстояние до 100 км. При изучаването на вихъра в инфрачервения диапазон се наблюдават светли участъци, които представляват гигантски прозорци в облачната система, които се простират поне 75 километра дълбоко в атмосферата.

Източник: Wikimedia Commons

Една хипотеза, разработена в Оксфордския университет, твърди, че формата на шестоъгълник е заради разликата в скоростта на ветровете в атмосферата на Сатурн на тази географска ширина. Формите се образуват в зоната на турбулентния поток между две различни, въртящи се с различни скорости флуидни области.

Подобни правилни форми са създадени в лаборатория, като кръгъл резервоар с течност се върти с различни скорости в центъра и периферията. Най-честата форма, която се образува е шестоъгълник, но се срещат форми с от три до осем стени.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !