"Касини" забеляза драматични сезонни промени на Титан

"Зимата идва!"

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 23 октомври 2016 в 11:35 9090 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Плъзгащата се сянка на Южния полярен вихър на спътника на Сатурн – Титан все още открояваща се на оранжевите и мъгляви сини слоеве са характерни за атмосферата на Титан. Изображения като това, направено от Космическия апарат Касини на НАСА помагат на учените да установят, че полярният вихър от облаци се формира на по-високи места в атмосферата, където Слънчевата светлина все още може да достигне, за разлика от по-ниските мъгляви слоеве.

Космическият апарат на НАСА – "Касини" разкрива драматични сезонни промени в атмосферната температура и състава на най-голямата луна на Сатурн – Титан с приближаването на зимното слънцестоене в Южното полукълбо на спътника.

Зимата настъпва на Южното полукълбо на Титан като се развива силна, въртяща се атмосферна циркулация – вихър в горните слоеве на атмосферата над Южния полюс.

"Касини" е наблюдавал, че този вихър се обогатява със следи от газове, които иначе са доста редки в атмосферата на Титан. Наблюденията показват, че от 2004г., когато "Касини" навлиза в орбита около Сатурн, атмосферата над полюсите на Титан се променя, като подобни особености са били забелязани и на северното полукълбо.

„Дългият период на мисията "Касини" и честите визити до Титан за първи път ни дават възможност да наблюдаваме моделът на сезонните промени на спътника в изключителни детайли“ , казва Атина Костенис (Аthena Coustenis), член на екипа на Комбинирания Инфрачервен Спектрометър на "Касини" (Cassini's Composite Infrared Spectrometer), от Обсерваторията в Париж (Observatoire de Paris).

Костенис представя данните на екипа на съвместната 48-ма среща на Отдела за планетарни науки на Американското Астрономическо Общество (American Astronomical Society Division for Planetary Sciences) и 11-тия Европейски Планетарен Научен Конгрес (European Planetary Science Congress), тази седмица в Пасадена, Калифорния.

„Пристигнахме в средата на зимата в Северното полукълбо и сега имаме възможността да изследваме атмосферните промени на Титан за два пълни сезона“, казва още Костенис, цитирана от НАСА .

Топлината циркулира през атмосферата на Титан през цикъл от полюс до полюс на издигащи се топли газове от полюсът на който е лято, и студени газове спускащи се на полюсът, на който е зима.Наблюденията на "Касини", които са започнали веднага след равноденствието през 2009 година до сега ни показват промените в тази система в по-голям мащаб.

Полукълбата на Титан реагират по различен начин към тези сезонни промени. Зимните ефекти са довели до спад на температурата от 40 градуса по Целзий в Южната полярна стратосфера през последните четири години. Това контрастира с много по-плавното затопляне в северното полукълбо, където температурите са останали стабилни през ранната пролет и са показали само увеличение с 6 градуса от 2014 година насам. 

Снимка: НАСА

В рамките на месеците след равноденствието вихъра в стратосферата над Южния полюс е станал по-изявен, като е образувал "гореща точка" на големи височини в атмосферата. Съответните особености в северното полукълбо са почти изчезнали от 2011 година.

Вътре в полярния вихър над все по-тъмния Южен полюс е налице бързо натрупване на следи от газове, които се натрупват в отсъствието на ултравиолетовата слънчева светлина. Те включват сложни въглеводороди, наблюдавани преди това само над северните ширини.

„Имахме шанса да станем свидетели на началото на зимата и нарастването във времето на процесите, произвеждащи тези газове в Южното полукълбо. Сега търсим нови молекули в атмосферата на Титан над Южното полукълбо, които са предсказани от нашите компютърни модели. Осъществяването на тези открития ще ни помогне да разберем как протичат фотохимичните процеси на Титан. Броим дните до края на мисията на "Касини" през септември 2017 година и се очертава да имаме последователни данни от средната и високата част на атмосферата на Титан“, допълва още Костенис. „13-те години на мисията ще ни осигурят покритие на почти половин година на Титан и ще ни позволят да разберем още по– добре сезонните промени на спътника на Сатурн“, завършва тя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !