Късметът нашето Слънце да се роди късно на Млечния път

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 април 2015 в 19:52 3319 0

Виждането на художник на нощното небе от хипотетична планета от млада галактика, подобна на Млечния път от преди 10 милиарда години. На небето се виждат зараждащи се звезди. NASA / ESA / Z. Levay (НИТ)

Снимки на древни галактики, получени с помощта на "Хъбъл" са помогнали астрономите да установят, че нашето слънце е родено много по-късно, отколкото повечето от звездите на Млечния път, закъснявайки с почти 5 милиарда години според доклад, публикуван в Astrophysical Journal.

"Това проучване ни позволи да видим как Млечния път е изглеждал като млад. То показа, че младите галактики, като него, са претърпели големи промени в масата на звездите през последните 10 милиарда години, "наддавайки" 10 пъти, което потвърждава теорията на растежа на галактиките. Голяма част от този растеж се осъществява през първите 5 милиарда години от тяхното", - казва Кейси Папович (Casey Papovich) от Тексаския университет A & M в Station College.

Папович и колегите му са участвали в няколко мащабни програми за наблюдение древните и далечни галактики, които се провеждат в различни научни колаборации с помощта на камерите и инструментите на телескопа "Хъбъл".

Наблюдавайки тези обекти, астрономите се надяват да разберат как Вселената е изглеждала в миналото, как са се формирали галактиките и как са се развивали. От особен интерес сред учените са младите спирални галактики, които са подобни по форма и маса на Млечния път, чийто облик може да разкаже за това как се е родила нашата галактика.

Като цяло, както казват авторите на статията, те са успели да погледнат дълече във времето на разстояние до 10 милиарда светлинни години и да намерят почти две хиляди млади двойници на Млечния път, отдалечени от Земята на различни разстояния.

Сравнявайки техните снимки, астрономите са открили, че звездите в тези галактики са родени изключително неравномерно. През първите 5 милиарда години от живота в тях царува истински звезден "бейби бум" и нови звезди са се раждали с висока скорост. След преминаването на тази граница, звездообразуването е спаднало рязко, растежът на галактиките се е забавил .

Ако образуването на Млечния път е станало по същия начин, нашето Слънце може да се нарече "изтърсак". Както се шегуват космолозите, това не е толкова лошо, колкото изглежда. Според тях, Слънцето се е родило дълго, след като повечето от звездите първо поколение са се превърнали в свръхнови, които са разпръсквали наситените си с тежки елементи останки в галактиката. Благодарение на това, в протопланетния диск, в който се е родила Земята и другите планети от Слънчевата системи, са се съдържали големи количества кислород, въглерод, азот и други елементи, които са в основата на живота на нашата планета.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !