Катерещите се по дърветата кози плюят семената им и така ги разсаждат

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 май 2017 в 11:56 13279 0

Кредит Garrido / EBD-CSIC

Козите пасат от аргановото дърво в югозападната част на Мароко. Десет до 20 кози едновременно могат да се ровят в дърветата, достигащи 10 метра.

Всеки, който е видял за първи път мароканските кози да пасат по високите до 10 метра арганови дървета, си е казал "не може да бъде".

Невероятните кози-авантюристи прекарват три четвърти от времето по тънките клони на тези дървета, от чиито семена се произвежда арганово масло, което се използва в козметиката и кулинарията.

Изследователи са установили, че аргановото дърво и козите в Мароко съжителстват във взаимноизгодни взаимоотношения - бодливите клони им дават убежище, свежа храна, а козите изплюват семките от плодовете на дърветата по земята, като по този начин ги разпространяват, пише Live Science.

Изследването е публикувано в Frontiers in Ecology and the Environment.

Пастирите от сухата южна част на страната дори насърчават своите опитомени кози да се катерят като режат трънливите клони на аргановите дървета.

Животните обичат да се катерят по тях особено през есента, когато другата растителност е оскъдна, а плодът на аргановото дърво е важен източник на калории за козите.

Козите също могат са важни за дърветата. Учените са установили, че катерещите се кози консумират богатият на мазнини плод на аргановото дърво и по-късно плюят семките.

Други преживни животни правят същото, пишат изследователите, което означава, че регургитацията може да бъде също толкова важна, колкото и дефекация за разпространението на някои семена.

В проучването испанските автори Мигел Делиб, Ирене Кастанеда и Хосе Федриани (Miguel Delibes, Irene Castañeda and José M. Fedriani ) пишат, че преди това са наблюдавали кози в сухите райони на Мексико и Испания да се катерят на ниски храсти и дървета, за да пасат. Козите в Мароко обаче са без конкуренция - редовно са виждани да се катерят на арганови дървета с височина 8 - 10 метра.

Плодовете на аргановото дърво. Източник: Wikimedia Commons

Аргановите семена са големи, до 22 мм ширина, така че малко е вероятно да се придвижат през целия храносмилателен тракт, пишат изследователите.

Семената на аргановото дърво. Източник: Wikimedia Commons

Плюещите семена

За да покажат, че регургитацията е вероятната причина, учените хранят кози с пет различни плодове с различни по размер семена. Тяхната проверка установи, че 71% от изплютите семена са все още са жизнеспособни.

Авторите също така докладват за наблюдения, че благородният елен и еленът лопатар, както и овцете плюят семената, докато преживят, което предполага, че това поведение може да се окаже важно за разпространението на семената.

Преживните животни могат да запазят пренасят в стомаха си храната в продължение на дни, пишат изследователите, например козите прекарват дълги разстояния или осъществяват сезонна миграция и могат да транспортират семената на стотици километри.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !