Казуарът - най-опасната птица на Земята (снимки, видео)

Ваня Милева Последна промяна на 16 август 2020 в 00:09 74885 0

казуар

Кредит Скрийншот от видеото в статията.

Казуарите, големи нелетящи птици, произхождащи от Нова Гвинея и Австралия, могат да станат опасни, ако бъдат провокирани или заплашени. С мощни крака и нокти, те не са за пренебрегване.

Това е една забележителна, но страховита и опасна птица. Запознайте се с това огромно и гордо същество - казуарът.

1. Казуарите са род големи нелетящи птици, които обитават Североизточна Австралия и остров Нова Гвинея.

В природата тези същества не са много добре проучени - изследователите отбелязват, че казуарите живеят от 12 до 19 години, но няма точни данни. 

Казуарите се смятат за най-големите птици в Австралия и вторите по големина птици в света след щраусите.

Някои източници се наричат ​​най-големият ему на континенталната част на птиците.

Кредит: Arjan Haverkamp, Flickr  (CC BY 2.0)

2. Възрастните казуари тежат около 60 кг, а ръстът им варира от 1,5 до 2 м.

Характеристиките са много сходни с емуто. Казуарите и емуто са най-близките роднини, включени в един разред Casuariiformes (казуароподобни).

Кредит: wallpaperflare.com

3. Името „казуар“ произлиза от индонезийската дума, която означава „рогата птица“, заради костния израстък на главата на казуара, чието предназначение е неизвестно.

Казуарите приличат на накипрени динозаври - дълго черно оперение по тялото, ярка кобалтово синя и червена шия - и впечатляващ гребен от рог като завършващ щрих към стилния му вид. 

Кредит: wallpaperflare.com

4. Този красавец обаче има опасно оръжие - огромни мускулести крака с три пръста, завършващи с мощни дълги нокти.

Най-опасният от тях е средният, изглеждащ като истински костен кинжал.

Казуарите достигат скорост до 50 км/ч., така че човек не може да се скрие от такъв враг. Човекът е единственият потенциален враг на казуара.

Кредит: wallpaperflare.com

5. При нормални условия тези птици предпочитат да ядат плодове, гъби, охлюви, насекоми, жаби, змии и други малки животни.

Кредит: Wikimedia Commons

6. Тази птица е известна със своя непредсказуем характер и жажда за кръв.

От 2004 г. казуарът е в Книгата на рекордите на Гинес като най-опасната птица на Земята.

Ако е обезпокоена, тя може да нанесе смъртен удар с мощните си крака. Заради редовните сблъсъци между човека и казуара, големи площи от австралийските национални паркове са били временно затворени.

През април 2019 г. казуар причинява смъртта на жител на Флорида. 75-годишният Мартин Хайос, отглежда екзотични животни във фермата си, включително казауари - животни, които FWC определя като диви животни от II клас - тоест такива, които представляват опасност за хората. Местните власти съобщават, че птицата осакатява собственика си, така че той е откаран в болница в тежко състояние и по-късно умира.

Кредит: wallpaperflare.com

7. Между другото, казуарите са агресивни не само към хората, но и един към друг. Срещайки се с роднини, те започват бой, опитвайки се да спечелят борбата за територия.

Обикновено атаката се предхожда от заплашителна поза, при която казуарът разперва пера и свежда глава към земята, шията му се извива и тялото му започва да трепери.

Ако това е последвано от истинска атака, казуарът бие с двата крака едновременно. Ноктите с форма на кинжал могат да доведат до тежки наранявания, включително фатални случаи.

Тези птици предпочитат уединение, дълбоко в екваториалните гори и живеят самотно, с изключение на сезона на чифтосване. Поради тази причина за казуарите се знае недостатъчно.

Кредит: wallpaperflare.com

8. Съществуват три вида казуари - шлемоносият или южен казуар (най-едрият от подвидовете казуари), казуар джудже и оранжевошиест или северен казуар.

Най-малкият и най-често срещаният е казуарът джудже, който достига 1 м височина. Другите два по-големи вида са застрашени от пълно изчезване.

9. Казуарите имат важна роля в екологичната система.

Някои видове растения разчитат на тях за разпространението си.

Птиците поглъщат техните семена и плодове и след известно време, някъде далече на друго място, ги оставят, добре наторени. Такова взаимно изгодно сътрудничесто е наблюдавано при други видове птици, прилепи и слонове много, но сравнително отскоро е известно и за казуарите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !