Кенгуруто може активно да общува с хората (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 17 декември 2020 в 00:16 5525 0

Кенгуруто поглежда ту неотворения контейнер, ту човека. Кредит: Alexandra Green

Животни, които никога не са били опитомявани, като кенгурутата, могат активно да общуват с хората, оспорвайки идеята, че това поведение обикновено се среща само при опитомени животни като кучета или коне според първото по рода си проучване от Университета в Роухемптън и Университета в Сидни.

Изследователите са открили, че кенгурутата в плен могат да комуникират с хората, като използват посоката на погледа си, често срещан невербален сигнал. От 16 екземпляра, участвали в експеримента, 11 са се научили как да отварят контейнери с храна, а в случаите, когато е било невъзможно да отворят контейнера, те гледат последователно човека и контейнера и дори са се приближавали и докосвали коляното му.

Статията е публикувана в списание Biology Letters.

Опитомените животни разчитат силно на човека и дори използват сигнали, които и двата вида разбират, за да поискат помощ. Един от тези начини е насочване на погледа - например, кучето може последователно да поглежда собственика си и това, което му трябва. В много отношения това е подобно на начина, по който хората и други примати посочват с ръка към обекта на интерес.

Като се има предвид, че повечето изследвания върху невербалната сигнализация между хората и животните се фокусират върху опитомени видове, малко се знае за това как дивите животни комуникират дори когато са отгледани в плен (въпреки че има много изследвания върху вълци). Алън Макелигот (Alan McElligot) от Университета в Роухемптън и колегите му решават да проверят дали кенгурутата в плен също ще съобщят намеренията си на хората и ще разберат как точно ще го направят.

За да проверят това, изследователите проведоха експеримент с 16 кенгурута - 12 западни сиви (Macropus fuliginosus fuliginosus), 2 източни сиви или гигантски (Macropus giganteus) и 2 големи рижи (Macropus rufus) кенгурута. Средната възраст на животните е 4,6 години (от 1,5 до 12 години). Всичките са живели в плен близо до хората, но никога преди това не са участвали в експерименти.

Всяко кенгуру е научено да вади лакомства (малки парченца зеленчуци) от контейнер, който стои на дървен палет. Животните са научени да вземат храна направо от контейнера, да го обръщат, ако е обърнат, и също да изваждят от малки ниши в палета, ако е възможно лесно да се направи. По време на обучението самият Макелигот застава до кенгуруто и целият процес се записва на видео, за да изучи поведението на кенгуруто.

От 16 кенгурута 11  са се научили как да си набавят храна от контейнера - и точно те участват в експерименталната част. Този път контейнерът е обърнат и здраво закрепен върху палета, така че кенгуруто да не може да го вдигне. Кенгурата са се опитвали да се справят с капака поне минута - и през това време 10 от 11-те животни поглеждт към експериментатора поне пет пъти.

Макелигот разказва пред New Scientist, че когато се опитва да извади храна от контейнера, кенгурутата са поглеждали ту него, ту контейнера, а някои дори се приближавали и докосвали коляното на учения:

„Като куче, което се нуждае от внимание“.

„Наистина бях шокиран“, казва Макелигот, позовавайки се на по-малко послушните източни видове. „Дори не мислех, че ще преминем през протокола за обучение с тях.“

Въпреки че малко се знае за социалното поведение и когнитивни способности на кенгуруто, възможно е животът в социални групи да ги е направило по-склонни да се обърнат за помощ, дори към някой извън собствения си вид, казва той.

Тъй като кенгуруата са не опитомени животни, авторите предполагат, че може да използват познато средство за комуникация, използвано при общуване с други видове, включително хората, когато имат нужда от нещо. 

Справка: Royal Society Biology Letters , DOI: 10.1098/rsbl.2020.0607

Източници:

Kangaroos can learn to ask for help from humans just like dogs do, New Scientist

Kangaroos can intentionally communicate with humans, research reveals, Kangaroos Can Intentionally Communicate With Humans, Research Reveals, University of Roehampton

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !