Кето диетата може да осигури защита срещу грип

Ваня Милева Последна промяна на 18 ноември 2019 в 09:32 8966 0

Кредит Pexels

Пример за кетогенна диета (или кето), диета с ниско съдържание на въглехидрати, съставена главно от храни с високо съдържание на мазнини.

Отказът от въглехидрати и консумацията на повече мазнини може да осигури защита срещу грип.

При мишки, хранени с т. нар. кето диета, се увеличава количеството на определени имунни клетки, което може да е причината за ефекта, обяснява New Scientist.

Кето диетата принуждава тялото да изгаря мазнини за енергия, което води до загуба на тегло, а хората могат да получат грипоподобни симптоми, известни като „кето грип“, тъй като тялото им се адаптира към толкова малко въглехидрати. Кето диетата е свързана също с подобряване на здравето на сърцето и контрола на кръвната захар при диабет (според публикация в списание Nutrients), но голяма част от доказателствата са противоречиви.

При предишни изследвания екипът на Акико Ивасаки (Akiko Iwasaki) от Медицинската школа в Йейл открива, че кето диетата намалява възпалението при мишки с подагра. Тъй като възпалението е често срещано както при подагра, така и при грип, изследователите предполагат, че кето диетата може по подобен начин да се справи с  възпаление, свързано с грипа, което може сериозно да увреди белите дробове.

За да провери тази теория, екипът храни мишки, заразени с грип А - най-опасният тип на вируса - или с кето, или със стандартна храна седмица преди заразяването. След четири дни всичките седем мишки, хранени със стандартна диета, са починали от инфекцията, в сравнение само с петте от 10-те мишки на кето диета. Мишките на кето диета не са отслабнали, което обикновено е ясен признак на грипна инфекция при животните.

Екипът открива, че кето диетата увеличава в белите дробове броя на специфичен тип Т-клетки, които са важни за имунния отговор на организма. Увеличаването на тези Т-клетки намалява чувствителността към инфекцията на клетките, покриващи белите дробове и увеличава производството на слуз.

Изглежда, че тази допълнителна слуз е важна за защитата на мишките, обяснява Ивасаки, защото улавя грипния вирус и спира разпространението му. Все още не е ясно какво правят тези Т-клетки извън това проучване, коментира Ивасаки.

Въпреки че метаболизмът на мишките и човека и се различават, откритието може да означава, че и хората получават подобна защита срещу грип, когато са на кето диета.

„Знаехме, че има връзка между диетата и имунитета“, коментира Джон Трегонинг (John Tregoning) от Имперкия колеж в Лондон, който не е участвал в проучването. Известно е, че например консумацията на храни, богати на витамин С, укрепва имунната ни система. Преминаването към кето диета може да помогне за укрепване на имунната система, така че е добре да се има предвид в борбата с инфекциите, отбеляззва Трегонинг.

Справка: Science Immunology, DOI: 10.1126 / sciimmunol.aav2026

Източник: Eating a keto diet may give some protection against the flu

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !