Ким Чен-нам изглежда не е убит от нервнопаралитичния газ VX

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 февруари 2017 в 12:55 6841 0

Кредит Associated Press

Ким Йон-нам говори с персонала на летището, малко преди да умре.

Малайзийските власти съобщиха, че са идентифицирали нервнопаралитичния газ VX по лицето и очите на Ким Чен-нам, заточения полубрат на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун. Ким Чен-нам бе убит в малайзийската столица Куала Лумпур на 13 февруари, разказва NewScientist.

Eкспертите по химически оръжия са озадачени. "Аз имам повече въпроси, отколкото отговори в този момент", заяви Ричард Гътри (Richard Guthrie) от Международния институт за мирни изследвания в Стокхолм (Stockholm International Peace Research Institute).

VX е най-токсичната известна субстанция - 10 милиграма от мазната течност върху човешката кожа, по-малко от една капка, са смъртоносни. Но беше нужно известно време на Ким Чен-нам да покаже някакви симптоми, а в същото време отровата бе използвана от нападателите без защитни средства и без да се замърсят други хора.

Използването на химичното вещество, ако се потвърди, ще стесни списъка на заподозрените до тези, които имат или могат да направят известно количество VX. Не е трудно да се направи, но химическите прекурсори са строго контролирани.

Северна Корея, която е заподозрена в организирането на убийството, се смята, че има химически оръжия. По оценки на International Crisis Group тази държавата притежава складирани 2500-5000 тона, включително нервнопаралитични агенти като VX.

Тя е една от само четирите страни, неподписали договора за забрана на химическото оръжие.

Отровата VX е била използвана за убийства и преди, по-специално от японската терористична група Аум Шинрикьо, което приготви малко количество от нея и я инжектира в жертвите си.

Къде са симптомите

Но случаят на Ким е странен. VX се нарича "нервен агент", тъй като инхибира (потиска) ензима ацетил холинестераза, който разгражда ацетилхолина, химикалът, който предава сигнала от нервите да се свиват мускулите. Ако ацетилхолинът не се разгради, мускулите ще останат в безпомощна контракция и жертвите ще умрат от парализиране на дишането. Те също щше изпаднат в конвулсии, пяна на устата, ще посинеят и ще се прояват и други симптоми.

Малайзийската полиция заяви, че две жени са нападнали Ким в летището на Куала Лумпур и са втрили нещо на лицето му. От медицинския пункт на летището, където Ким е отишъл сам, се докладва, че течността, намазана върху лицето му, е изгорила очите му.

Кадри от камерите показват действията на жената, но след това - как Ким ходи, опитвайки се постоянно да поличи помощ в продължение на няколко минути, без нито един от обичайните симптоми като спазми или пяна на устата.

Нападателката действа без видима защита, без спринцовка. След това се казва, че жените са тичали към тоалетната, да си измият ръцете, а едната повръща. Но нищо друго не изглежда да се случва с тях, въпреки че са заловени скоро след това.

"Всяко впръскване дори на една малка капчица където и да е по тялото й можеше да предизвика някои симптоми," разказва специалистът по химически оръжия Жан-Паскал Зандерс (Jean-Pascal Zanders). "Тя бе в затвора, но за нищо подобно не се съобщава".

Никакви други жертви

Възможно е нападателите да са били предварително третирани с атропин, лекарство, което блокира ефектите на VX. Но медицинският персонал, който обработва Ким в линейката, където по-късно почива - с гърчове, както би трябвало да е при VX, но и при други отрови - също не е бил предварително третиран.

Медицинските служители би трябвало да са замърсени, което се среща често при инциденти, свързани с такива химикали, но не са докладвани никакви симптоми на VX. Химикалът може да е бил затворен в капсули, които да отделят VX, след като се намажат върху лицето на Ким - но отново медиците би трябвало да са засегнати.

Освен това, ако беше VX, чакалнята на летището трябва да бъде обеззаразена, коментира Зандерс. Но малайзийски полиция заяви пред репортери в петък, че залата е само почистена.

Възможно е също така, севернокорейският VX да е загубил силата си. Смята се, че е синтезиран преди няколко години с помощта на контрабандни прекурсори от чужбина. Строгият контрол върху тези химикали може да са попречили на обновяването на запасите, а VX има ограничен срок на годност. 

За да бъдем сигурни, коменртира Зандерс, проби от останките на Ким трябва да бъдат изпратени в лаборатория, сертифицирана от Организацията за забрана на химическото оръжие - има една в съседен Сингапур.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !