Китай дръпна напред в търсенето на чиста неограничена енергия (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 май 2019 в 00:00 10213 0

Главният реактор на EAST е вграден в бетонна конструкция, като тръбите и кабелите се простират навън като спици, свързващи се със сензори и друго оборудване, обграждащо ядрото. Червеният китайски флаг стои на върха на реактора. Токамакът Анхуей е първото съоръжение в света, което достигна 100 милиона градуса по Целзий.

Революционният термоядрен реактор, построен от китайски учени, подчертава решимостта на Пекин да бъде в авангарда на чистите енергийни технологии. Китай планира до 2050 г. да има напълно функционираща термоядрена централа.

Понякога наричан „изкуствено слънце“ заради чистата топлина и енергия, която произвежда, експерименталният подобрен свръхпроводящ токамак (EAST - Experimental Advanced Superconducting Tokamak) с форма на поничка, разположен в източната част на провинция Анхуей, отбеляза поредица от успехи, подчертава Рhys.org

През 2017 г. той стана първото в света съоръжение за поддържане на определени условия, необходими за ядрен синтез за повече от 100 секунди, а миналия ноември достига най-високата температура от 100 милиона градуса по Целзий - шест пъти по-горещо от вътрешността на Слънцето. 

Такива невероятни температури са от решаващо значение за постигането на реакции на синтез, които обещават неизчерпаем енергиен източник.

"Надяваме се да разширим международното сътрудничество чрез това устройство (EAST) и да дадем китайския принос за бъдещото използване на ядрения синтез от човечеството", заяви Сун Юнтао (Song Yuntao), висш служител, участвал в проекта, на неотдавнашно посещение на съоръжението.

Китай също се стреми да изгради отделен термоядрен реактор, който може да започне да генерира енергия за пазьара до средата на века, добавя Сун.

Около 6 млрд. юана (890 млн. долара) са обещани за амбициозния проект.

EAST е част от проекта за Международния термоядрен експериментален реактор (ITER), който се стреми да докаже приложимостта на енергията на термоядрения синтез.

Финансиран и управляван от Европейския съюз, Индия, Япония, Китай, Русия, Южна Корея и Съединените щати, за няколко милиарда долара ще бъде изграден гигантско цилиндрично съоръжение за синтез, наречено токамак.

Има две основни концепции за реактори за ядрен синтез, и двете имат целта така да усучат магнитните полета, че да ограничат вътре прегрятата плазма. Токамакът прави това, като я оформя като поничка (тор). Другият проект е стеларатор, е оформен като усукана поничка, за да постигне същия ефект.

В момента ITER е още в процес на изграждане в Прованс, Южна Франция и ще включва части, разработени в EAST.

Неограничена енергия, мега бюджети

Термоядреният синтез (fusion) се счита за Светия Граал на енергията и е това е реакцията, която захранва нашето Слънце.

Пи него се сливат атомни ядра, което създава огромно количество енергия - противоположно на процеса на делене (fission), използван в атомните оръжия и атомните електроцентрали, при който атомните ядра се разделят на фрагменти.

Термоядреният синтез не отделя парникови газове. За разлика от деленето, синтезът носи по-малък риск от злополуки или кражба на материали.

Но постигането на термоядрен синтез е изключително трудно и твърде скъпо - общите разходи на ITER се оценяват на 20 милиарда евро.

У Сунтао (Wu Songtao), водещ китайски инженер в ITER, призна, че техническите възможности на Китай за синтез все още изостават от по-развитите страни и че американските и японските токамаки са постигнали по-ценни цялостни резултати.

Но тестовият реактор в Анхуей подчертава бързото научно развитие на Китай и неговия ангажимент да постигне още повече.

Възможностите на Китай „се развиха бързо през последните 20 години, особено след улавянето на експресния влак на ITER“, заяви У.

В интервю за държавната информационна агенция Синхуа през 2017 г. генералният директор на ITER Бернар Бигот похвали китайското правителство като "силно мотивирано" по отношение на синтеза.

"Сливането не е нещо, което една страна може да постигне сама", казва Сун.

"Както и при ITER, хората по целия свят трябва да работят заедно по този въпрос."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !