Китай преселва хиляди заради най-големия телескоп в света (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 20 февруари 2016 в 17:09 11698 1

Кредит EPA

Китайските власти преселселват почти десет хиляди човека от домовете им в югозападната част на страната, където се достроява най-големият телескоп в света, съобщава Ню Йорк Таймс. Целта е елиминиране на радиосмущенията, които биха причинили телефонните и другите сигнали, породени от живеещите наблизо хора.

С новия телескоп китайците се надяват да доловят сигнали от извънземен живот.

Местното управление на южната китайска провинция Гуейджоу ще премести 9110 човека, които в момента живеят в 5-километровата зона около огромния телескоп, който все още се строи.

Според представител на властите тази мярка е необходима, за да "се създаде благоприятна електромагнитна и звукова среда в непосредствена близост около инструмента". Преселването засяга хора от четири села. Всеки жител ще получи компенсация от 12 000 юана (или 1838 долара). Етническите малцинства също ще бъдат компенсирани с осигуряване на жителство при местни етнически и религиозни комитети.

Преселението се планира да завърши към края на септември, като по това време е насрочено пускането в експлоатация на новото съоръжение.

Новият телескоп е наречен FAST и е най-големото устройство от този вид. Диаметърът му е 500 метра, като съоръжението не само е гигантско, но и много високочувствително. Тъй като площта за прием на сигнал е голяма, FAST ще може да сканира двойно по-големи области от небето, отколкото телескопът с 300-метров диаметър "Аречибо", който беше най-големият досега. Освен това чувствителността на FAST е 5 пъти по-висока.

FAST започна да се строи през 2011 г. и струва на китайското правителство 1,2 млрд. юана (или 184 млн. долара). До 2020 г. пък страната планира да има собствена станция в земната орбита и да осъществи пилотирана мисия до Луната.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.02 2016 в 18:47

Ние за тази сума правим 18 км. магистрала. По герберски. Скоро ще ги стигнем :)