Китай съобщава, че няма нови вътрешни случаи на COVID-19, но експертите предупреждават за втора вълна

Ваня Милева Последна промяна на 24 март 2020 в 00:12 3811 0

Най-старият пациент на 98 г., оздравял от коронавирус в Китай,

По-рано Националната комисия по здравеопазване на Китай съобщи, че в сряда, 18 март в страната няма нови случаи с вътрешен произход на новия коронавирус. Заплахата от инфекция обаче може да не е приключила за страната, тъй като са отчетени и 34 нови случая сред хора, наскоро пристигнали в Китай.

Извън Ухан, епицентърът на епидемията в китайската провинция Хубей, не се съобщава за нови потвърдени местни случаи в продължение на 13 последователни дни. Броят на случаите в град Ухан остана в единоцифрени числа за последната седмица, докато най-накрая спадна до нула на 18-ти.

Тези цифри са ярък контраст с наблюдаваните преди месец, където всеки ден се потвърждаваха по няколко хиляди нови случая. В Хуангганг, съседен град на Ухан, който в един момент имаше втория най-голям брой потвърдени случаи, бе постигнат също напредък, тъй като на 18 март бе съобщено за изписването на последните двама пациенти с COVID-19.

От началото на епидемията в края на декември миналата година, Националната здравна комисия в Китай съобщава, че има 80 928 съобщения за потвърдени случаи, включително 3 245 смъртни случая, и 70 422 пациенти, излекувани и изписани от болницата.

За няколко града в Китай, поставени под карантина от 23 януари, новината за драстичното намаляване на случаите на вътрешно предаване доведе до частично премахване на масовата карантина, което позволи на жителите в районите с по-малък риск да напуснат провинция Хубей за работа, според Bloomberg,

Тъй като тези мерки се премахват, експертите предупреждават, че болестта всъщност може да има втора вълна. Тъй като са били заразили по-малко от 1% от населението по време на първата  вълна, повечето хора в Китай все още са податливи на болестта.

По-непосредствената заплаха за втора вълна в Китай идва от „привнесените случаи“. След 34-те нови привнесени случаи в сряда Китай съобщава за общо 189 потвърдени случаи, идващи от чужбина.

„Ще продължи да тлее. Вирусът все още е там”, заяви Майкъл Остерхолм (Michael Osterholm), директор на Центъра за изследвания и политика на инфекциозните заболявания в Университета в Минесота, пред Bloomberg. „Очакваме да изчезне и от останалия свят“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !