Китай съобщава за над 200 заразявания с новия коронавирус

Ваня Милева Последна промяна на 21 януари 2020 в 13:44 6633 0

MERS коронавирус. Кредит: Wikimedia Commons

Нов вирус предизвика епидемия, която започна в китайския град Ухан миналия месец, но изглежда далеч не е приключила. Днес китайските здравни власти съобщиха, че през уикенда са установени над 130 нови случаи на пневмония, причинени от вируса,  с които само в Китай стават 201, включително три извън Ухан. Регистрирана е трета смърт от инфекцията, а Южна Корея също докладва за случаи на заразяване - с което става третата поразена страна извън Китай.

"Несигурността и пропуските остават, но е ясно, че има някакво ниво на предаване от човек на човек", заяви Джереми Фарар (Jeremy Farrar), ръководител на тръста Wellcome в Лондон.

"Внезапният скок в случаите е смущаващ, но не и неочакван", коментира Адам Камрад-Скот (Adam Kamradt-Scott), специалист по инфекциозни болести в Университета в Сидни.

Колкото повече хора научават за болестта, толкова повече ще отидат на лекар, отбелязва Камрад-Скот, дори и с леки симптоми, докато преди това те може би просто са си оставали вкъщи. И лекарите сега търсят новата болест.

"Резултатът е, че се забелязва внезапен скок на случаите", коментира специалистът. Но „ако тази тенденция продължи и през следващата седмица, като всеки ден има от 50 до 100 нови случая, тогава това би било причина за допълнителна загриженост“.

Избухването започва в средата на декември в Ухан, основен град и транспортен възел в централен Китай. Много от първоначалните пациенти са работили или са пазарували на градския пазар за морски дарове Хуанан, на който продавачите са продавали и живи птици, и други животни. Предполага се, че инфекцията е прескачала от животни към хора. До 8 януари китайските учени определят нов член на семейството на коронавирусите като вероятен виновник. Те скоро след това секвенират и публикуват неговия геном, което позволява на учени от цял свят да създават диагностични тестове.

Преди седмица е изглеждало, че новите случаи намаляват, но тогава започват да се регистрират повече пациенти. Рано в понеделник местно време Общинската здравна комисия на Ухан съобщава, че е идентифицирала 59 нови случая на 18 януари и допълнителни 77 на 19-и. Един пациент умира в събота, с което броят на смъртните случаи става три. Девет остават критично болни. Властите потвърждават, че двама пациента са идентифицирани в Пекин и един в Шенжен, основен град, граничещ с Хонконг. Преди новия случай в Южна Корея бяха открити двама пътуващи от Ухан в Тайланд и един в Япония.

Здравните власти се притесняват за по-нататъшното разпространение на вируса, тъй като се очаква няколкостотин милиона китайци да пътуват из страната, за да посетят роднини по време на празниците на китайската Нова година, които започват на 25 януари. Очаква се също милиони да пътуват в чужбина за ваканцията като Тайланд и Япония са водещи дестинации.

Учените не са наясно все още дали други пазари в Ухан не са огнища на заразяване и дали вирусът може да преминава от човек на човек. Един от пациентите от Тайланд съобщава, че не е посещавал пазара Хуанан, но е бил на други пазари на морски дарове. Съобщава се, че пациентът в Япония след пътуване до Ухан, също твърди, че никога не е бил на пазара Хуанан.

Други коронавируси - включително тези, които причиняват тежък остър респираторен синдром (SARS или на български ТОРС) и респираторен синдром на Близкия изток (MERS) - се разпространяват между хората. И много учени твърдят, че предаването от вируса от Ухан от човек на човек не може да бъде изключено. Но здравните власти на Ухан заявиха, че досега не са открили доказателства за това. Те са проследили 817 близки контакти на пациенти, от които 727 са били незасегнати от болестта; останалите 90 все още са под наблюдение. Властите на Ухан също съобщават, че нито един здравен персонал, който е бил в контакт с пациенти с коронавирус, не се е разболял, често срещано явление, когато се появи нов вирус, способен да се разпространява между хората. (Не е ясно дали властите са тествали контактите на пациентите за антитела към вируса, което би било знак, че те са били заразени в определен момент, но са се възстановили.)

„Моделът или  моделите на предаване все още не са определени и предаването от човек на човек винаги е проблем, когато пациентите имат респираторни симптоми, това изисква допълнително проучване“, пише говорител на СЗО в имейл до Science magazine.

Понастоящем вирусът не изглежда особено вирулентен и в повечето случаи е причинявал само леко заболяване. „Това означава, че трябва да продължим внимателно да следим ситуацията, но не и да изпадаме в паника“, подчертава Камрад-Скот.

Междувременно в събота Китайският център за контрол и превенция на заболяванията (China CDC) публикува информация за обществото за новата болест с цветни графики, показващи коронавируси и прилепи, очевидно в опит да се противопостави на дезинформация от Weibo, подобен на Twitter социална медия. Сайтът на China CDC подчертава, че болестта не е ТОРС - чието появяване в края на 2002 г. предизвика глобална криза, която много китайци помнят добре - и призовава хората да „не вярват на пет неверни твърдения за вирусната пневмония от Ухан“. Те включват твърдения, че пневмонията в Ухан се причинява от нов вирус на ТОРС; че вирусът на ТОРС все още се намира в прилепите и че пневмонията в Ухан може отдавна да е поразявала хората, а здравните власти да не знаят.

Източник: China reports more than 200 infections with new coronavirus from Wuhan, Science magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !