Китай ще изгради свой подводен Hyperloop

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 май 2017 в 08:00 5819 0

Концепция за подводен Hyperloop. Източник: Hyperloop One

Китай може да построи първия в света подводен вакуумен влак в тръби, футуристична форма на транспорт, която може да постигне свръхзвукова скорост, проект, замислен, но още нереализиран от Илън Мъск.

Така твърдет китайски учени и специалисти от Китайския институт по железопътен транспорт, цитирани от China Daily.

Проектът демонстрира подводен скоростен тунел с дължина от 10 км в източната провинция Фудзиен. Това ще бъде най-дългият подводен тунел в Китай, както и първият в света подводен вакуумен тунел, който ще съкрати времето за пътуване между Фудзиен и Тайпе (столицата на Тайван) - между които има 180 км - само за 13 минути.

"За да изгради подводен вакуумен тунел, Китай трябва да роди нови идеи ... за потопени плаващи тунели, магнитни възглавници, влакове и вакуумни технологии. В момента технологиите на нашата страна са достатъчни за осъществяването на такава програма", - заяви Сун Джан (Sun Jun) от Китайската академия на науките.

Китай е изградил повече от 500 подводни тунели през последните 20 години и вече има богат опит и технологии.

Сун заедно с други двама академици призовава китайските власти да одобрят и подкрепят проекта.

Предстоят допълнителни изчисления, разработка на необходимото оборудване, неговото производство и монтаж. Но ако Китай реши, че идеята си струва, реализацията на принципа Hyperloop ще бъде въпрос на време. И като знаем с каква скорост китайските строят, възможно е първият скоростен тунел да бъде точно там.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !