Китай ще изследва ваксините си срещу COVID-19 в чужбина, поради липса на пациенти

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 26 юни 2020 в 00:46 4915 0

Кредит pixabay

Учени от Китайската национална биотехнологична група (China National Biotec Group (CNBG)) имаха амбициозния план да са първите в света, които провеждат фаза три на клинични изпитвания на потенциална ваксина срещу корона вирус, но се натъкнаха на неочаквана пречка.

Проблемът е, че фаза три на клиничните изпитвания изисква учените да проверят дали терапията е наистина ефективна. В този случай е нужно да се наблюдават кандидатите за ваксини в реалната житейска среда, където биха могли потенциално да са изложени на среща с коронавируса.

Но въпреки че Китай беше епицентъра на пандемията, се оказва, че там вече не е подходяща среда за тестовете, тъй като почти няма нови случаи на заболяването. Така че вместо да проведат изпитването у дома, CNBG пренасят клиничното си изследване в Обединените арабски емирства (ОАЕ), където все още повече хора се разболяват.

Самата фаза три е последната стъпка на изследване на ваксината, преди тя да бъде одобрена за употреба. Други експериментални ваксини, като тези, разработени от Moderna Inc, AstraZeneca и Johnson & Johnson, също достигнаха фаза три, но до момента никое от изпитванията не е започнало. 

Все още няма много детайли около разработената ваксина. Ройтерс съобщават, че CNBG са разработили две експериментални ваксини и са ги изпробвали върху 2 000 души в Китай по време на предишната фаза на изпитването. Но от организацията не са уточнили коя от ваксините-кандидат ще бъдат изследвани в ОАЕ.

Изглежда изнасянето на клинични изпитвания върху коронавируса в други страни се превръща в мода в Китай, защото според Ройтерс две други организации правят същото - Clover Biopharmaceuticals проведоха ранен етап на проучването си в Австралия, а Sinovac Biotech възнамеряват да проведат фаза три в Бразилия.

Източник: Futurism - WITH NO PATIENTS AT HOME, CHINA OUTSOURCES COVID VACCINE TRIALS

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !