06 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Китай ще строи суперколайдер, два пъти по-голям от този на ЦЕРН

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 ноември 2015 в 08:28 61790
LHC скоро ще бъде надминат. Снимка: Yahoo News

В Китай ще се строи нов суперколайдер, наречен "Фабрика на Хигс", който по план ще бъде пуснат през 2028, съобщи Институтът по физика на високите енергии в Пекин.

Размерът на китайския Beijing Electron Positron Collider (BEPC) ще бъде 52 километра, т.е значително по-голям от Големия адронен колайдер (LHC), който е само 27 км.

Енергията, с която ще оперира новият ускорител ще бъде седем пъти по-голяма от енергията, с която ускорява частиците съществуващия LHC колайдер.

"Голяма част от конструкцията на бъдещия китайски суперколайдер вече съществува под формата на чертежи, а техническият проект на това съоръжение ще бъде завършен напълно до края на 2016 г." - заяви Вон Иифанг (Wang Yifang), директор на Института по физика на високите енергии (Institute of High Energy Physics - IHEP) на Китайската академия на науките, съобщи Yahoo News.

Строителството на първата фаза на CEPC ще започне между 2020 г. и 2025 г. , а втората фаза се планира за 2040 г. Вторият етап ще бъде създаването на Super Proton-Proton Collider (SPPC), който ще ускорява с енергия от 100 TeV. За сравнение LHC в момента оперира с 14 TeV.

"Новият колайдер ще може да сблъсква протони и електрони, ускорени до енергии седем пъти превишаващи енергията, с която може да ускори до LHC. Това ще ни позволи да получим Хигс бозони и други екзотични частици в много по-големи количества, отколкото сега. За съжаление, радикалното увеличение на мощността на LHC е невъзможно без радикални промени в конструкцията на такова мащабно съоръжение и за да може науката да продължи да се развива, учените се нуждаят от нов инструмент" - коментира пред China Daily шефът на IHEP. 

Китай започва да планира създаването на нов суперколайдер през 2013 г., малко след като през 2012 г. в Големия адронен колайдер е открит бозона на Хигс.

Предвижда се да се изгради край град Цинхуандао (Qinhuangdao), пристанищен град в провинция Хъбей, от който започва Великата китайска стена. Геоложките характеристики на района и някои други фактори го правят идеално място за местоположението на бъдещия ускорител.

Трябва да напомним, че наскоро американско-европейски екип физиците обяви намерението си да построи "Много голям адронен колайдер" (Very Large Hadron Collider - VLHC). Нуждата от огромно количество предварителни проучвания определя началото на изграждането на това съоръжение най-скоро за 2035.

Световната криза засегна в различна степен дори и най-развитите страни и ги принуди да намалят финансирането на проекти, които не обещават бързи и очевидни ползи. Въпреки това Китай продължава да отделя огромни суми пари за наука в областта на теоретичните изследвания. Това, с течение на времето, може да превърне Китай в световен лидер в много области на науката.

"Това ще бъде машина не само за Китай, но и за целия свят" - Казва Вон Iifeng - "И ние сме много щастливи, че можем да помогнем на физици от целия свят, които дойдоха специално за това в Китай".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.