Китай стартира клинични опити със стволови клетки от ембриони

Антония Петрова Последна промяна на 02 юни 2017 в 10:20 5986 0

До няколко месеца хирурзи в китайския град Джънджоу внимателно ще проникнат през черепите на хора с Паркинсонова болест и ще инжектират в мозъка им 4 милиона незрели неврони, взети от човешки ембрионни стволови клетки. След това ще изпратят пациентите по домовете им и ще чакат. 

Това ще отбележи старта на първите клинични тестове в Китай с човешки ембрионни стволови клетки. Те са и първите в света, насочени към лечение на болестта Паркинсон чрез оплодени ембрионни стволови клетки, съобщава Scientific american, като цитира статия в списание Nature.

При отделни клинични опити, които ще започнат почти по едно и също време, друг екип в Джънджоу ще използва ембрионни стволови клетки за лечение на макулодистрофия - група заболявания, свързана с остаряването, при които се засяга ретината и е нарушено зрението.

И двата експеримента представляват първите клинични тестове с ембрионни стволови клетки при новите регулации, приети от Китай през 2015 г. в опит да се засили етичната и безопасна употреба на стволовите клетки в клиниките. Досега Китай нямаше законодателна рамка относно това и много компании се възползваха от този пропуск като извинение за пускане на пазара на неодобрени лечения със стволови клетки.

"Това ще бъде голямо ново начало за Китай", коментира Пей Суетяо (Pei Xuetao), учен в областта на стволовите клетки от Института по трансфузионна медицина в Пекин, който е част от централния комитет, одобрил опитите. Други учени, работещи върху болестта Паркинсон, обаче са обезпокоени, че клиничните опити може да бъдат подведени.

Самият Дън Сяопин също е страдал от Паркинсон

И двете проучвания ще бъдат извършени във First Affiliated Hospital в Университета на Джънджоу, който е административен център на провинция Хънан. При първото хирурзите ще инжектират невронен прекурсор, получен от ембрионни стволови клетки, в мозъка на пациенти с Паркинсонова болест. Единствените предходни опити за лечение на Паркинсон със стволови клетки започнаха миналата година в Австралия - участниците там получиха стволови клетки от партеногенетични ембриони - неоплодени яйца, които в лабораторни условия бяха изкуствено накарани да стартират ембрионално развитие.

При другото проучване в Джънджоу хирурзи ще вземат клетки от ретината, получени от ембрионни стволови клетки, и ще ги трансплантират в очите на хора с макулодистрофия, свързана с възрастта. Екипът ще следва подобна процедура с предишни опити със стволови клетки, провеждани от учени в САЩ и Южна Корея.

Ци Джоу (Qi Zhou), специалист по стволовите клетки от Института по зоология в Пекин към Китайската академия на науките, е водещ учен и при двете изследвания. За опитите с Паркинсон неговият екип е проучил хиляди кандидати и е избрал десет, които най-добре отговарят на стволовите клетки в клетъчната банка, за да се намали риска от отхвърлянето им.

Регулациите от 2015 г. изискват болниците, планиращи извършването на клинични изпитания със стволови клетки, да използват държавно-сертифицирани клетъчни линии и да преминат процедури по клинични проверки. Екипът на Ци вече е приключил четиригодишно изследване върху маймуни и е отговорил на правителствените стандарти, съобщи ученият.

В своето непубликувано проучване върху 15 маймуни в началото учените не са наблюдавали подобрение на Паркинсоновата болест. Но в края на първата година в мозъците на половината от маймуните е имало стволови клетки, които са се превърнали в клетки, произвеждащи допамин. През следващите няколко години са наблюдавали подобрение на 50% при маймуните.

"Разполагаме с всичките образни данни, поведенчески данни и молекулни данни в подкрепа на ефикасността", коментира Ци, чийто екип подготвя в момента публикация по изследването, но иска да приключат пълни пет години по събиране на данни преди това да стане.

Джийн Лоринг (Jeanne Loring), биолог от изследователския институт Scripps в Ла Джола, Калифорния, която също планира да извърши опити със стволови клетки за лечение на Паркинсон, изразява опасение, че при опитите в Австралия и Китай се използват неврални прекурсори, а не ембрионни стволови клетки, които са изцяло насочени да се превърнат в произвеждащи допамин клетки. Прекурсорните клетки могат да се преврънат в друг вид неврони и да акумулират опасни мутации по време на своите многобройни деления, отбелязва Лоринг. "Да не се знае в какво ще се превърнат клетките е обезпокоително", добавя тя.

Но Ци и австралийският екип защитават своя избор. Ръсел Кърн (Russell Kern), главен учен в International Stem Cell Corporation в Карлсбад, Калифорния, който е предоставил клетките за австралийския опит, коментира, че при предклиничната работа 97% от тях се превръщат в произвеждащи допамин клетки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !