Китай успешно промени времето, за да създаде ясно небе над Пекин, твърдят изследователи

Заради стогодишнината на Китайската комунистическа партия

Ваня Милева Последна промяна на 13 декември 2021 в 06:52 18041 0

Кредит репортер на агенция Синхуа Ли Сян

На 1 юли на площад Тянанмън в Пекин се проведе честването на 100-годишнината от основаването на Комунистическата партия на Китай.

Можем ли с помощта на технологиите и науката да предизвикаме дъжд на определено място или да разчистим тъмните дъждовни облаци? Промяната на времето не е нова идея. Всъщност китайското правителство работи върху промяната на времето от 2008 г., когато бе домакин на Олимпийските игри.

Въз основа на нов документ от изследователи от Университета Tsinghua, сега успява да създаде изкуствен дъжд и да намали замърсяването на въздуха.

Както съобщава South China Morning Post, цитирайки научен доклад, публикуван на 26 ноември в китайско рецензирано списание, наречено Environment Science, по време на стогодишнината на китайската комунистическа партия през лятото, успешно са променени времето над Пекин, за да разчисти небето и намали нивото на замърсяването за десетки хиляди хора, събрани на церемонията на площад Тянанмън.

Изследването показва, че китайското правителство е използвало технологията за "засявка на облаци" (cloud seeding technology), отдавна проучен, но противоречив процес, който включва изстрелване на частици сребърен йодид в облаците, с идеята да привлекат водни капчици, за да променят времето.

Това изображение, обясняващо засаждането на облаци, показва, че вещество - или сребърен йодид, или сух лед - се изхвърля върху облак, който след това се превръща в дъжд. Процесът, показан в горния десен ъгъл, е това, което се случва в облака и процесът на кондензация върху въведения материал. Кредит: Wikimedia Commons

Документът на изследователи от китайския университет Цинхуа, идва година след съобщенията, че Китай драстично разширява програмата си за промяна на времето до тестова зона от огромните 14.2 милиона квадратни километра до 2025 г. Както отбелязва изданието Futurism миналия декември, това е по-голямо от цялата държава Индия и може да доведе до сериозни проблеми със съседите на Китай.

Не за първи път Китай използва технологията за засяване на облаци – месеците преди Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. – изглежда е един от най-успешните, а също и най-мащабните проведени тестове не само от Китай, но и в света.

Това също не бе оповестено и част от документа на изследователите от Цинхуа се фокусира върху доказателствата, че това наистина се е случило, които включват съобщения на очевидци за ракети, изстреляни в небето от планините извън Пекин преди 1 юли (в навечерието на честването на стогодишнината на ККП) и разкази за отломки от ракети постфактум.

Според SCMP е имало редица препятствия, които метеорологичните експериментатори е трябвало да преодолеят, за да променят успешно времето. Замърсяването преди стогодишнината на ККП, е било особено тежко, отбелязва докладът, а това е било и най-влажното регистрирано лято в Китай. Въпреки това, докладите сочат, че условията на замърсяването в Пекин на 1 юли са станали от „умерени“ към „добри“, а среднодневните валежи всъщност изглеждат са изкуствени. Изкуственият дъжд намалява PM2.5 замърсителите с повече от две трети и подобрява качеството на въздуха, казват изследователи от университета Цинхуа.

В България

Засяването на облаци не винаги е за естетически цели. България разполага с национална мрежа за защита от градушка, обекти с ракети с йодид сребро, стратегически разположени в земеделски райони като Розовата долина. Всеки обект защитава площ от 10 кв. км, плътността на площадките е такава, че най-малко 2 противоградни оръдия ще могат да се насочат към един градоносен облак, първоначалното откриване на образуване на градоносен облак до изстрелване на ракетите обикновено е 7–10 минути за целия си процес с цел да се зароди образуването на много по-малки ледени зърна високо в атмосферата, които ще се разтопят, преди да достигнат повърхността на земята.

Данните, събрани от 60-те години на миналия век, предполагат, че се избягват ежегодно огромни загуби в селскостопанския сектор със системата за защита, без намеса градушката ще изравни цели региони, със "засяването" това може да бъде намалено до незначителни щети.

Правни рамки и последици. Чии са облаците?

В Конвенцията за забрана на военно или всякакво друго враждебно използване на техники за модификация на околната среда (ENMOD - Convention on the Prohibition of Military or Any Other Hostile Use of Environmental Modification Techniques) е единствената международна рамка, свързана с регулирането на технологиите за модифициране на времето и климата. Исторически разработена след извършване на операции за засяване на облаци по време на войната във Виетнам и Студената война обхватът на приложение на конвенцията обхваща единствено военни или всякакви други враждебни употреби на технологии за промяна на времето. Всъщност, използването на програми за изменение на времето за мирни цели не е забранено от договора. Въпреки това ENMOD е критикуван за многобройните си слабости, по-специално по отношение на неяснотата на понятията, оставящи място за различни интерпретации.

Като се има предвид нарастващата привлекателност на програмите за изменение на времето, е ясно, че правната рамка, предлагана от ENMOD, не е достатъчна.

Има проекти с цел да се смекчат ефектите от глобалното затопляне чрез директно охлаждане на планетата. Процесът на засяване на облаци не променя концентрациите на CO2 в атмосферата, но лекува симптома - топлината. Но затова „би трябвало да се извършва непрекъснато в продължение на стотици години, докато климатичната система се ребалансира“по думите на репортера на Forbes  Джеймс Конка (James Conca).

Макар Съединените щати и други страни да са се опитвали да използват технологията за засяване на облаци, за да променят времето, професионалистите от тези страни са притеснени и изразяват загриженост, че ККП може да използва технологията за военни цели - въпреки че американската армия се опитва да направи дъжд поне от 1967 г.

Тази успешна и мащабна операция в Пекин обаче повдига важни въпроси, включително за потенциалното военно използване на технологията. Ако една страна е способна да контролира собственото си време, на теория може да го направи другаде.

Макар въпросът за "собствеността върху облак" да изглежда нелепо, картината се променя, когато влагата в облаците стане достъпна чрез изкуствени технологии за „производство на дъжд“.

Освен това, макар засяването на облаци често да се рекламира като потенциално решение за упоритите суши в бъдеще, все пак технологията не е използвана успешно достатъчно дълго, за да се даде оценка как ще повлияе върху естествените метеорологични модели, да не говорим въздействието й върху изменението на климата. 

Засяването на облаци е във фокуса на много конспиративни теории, базирани на убеждението, че правителствата манипулират времето, за да контролират различни условия, включително глобално затопляне, населението, тестване на военни оръжия, обществено здраве и наводнения. Особено много вълнения сред любителите на конспиративни теории предизвика Програмата за високочестотни активни аврорални изследвания или т.нар. HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program), която през 2016 г. покани обществеността да дойде посети съоръжението безплатно. "Надяваме се да покажем на хората, че не можем да контролираме ума им, че не сме в състояние да контролираме времето и всички други неща, в които досега ни обвиняваха",  заявиха тогава учените от Университета на Аляска Феърбанкс, под чието управление е HAARP.

Засега обаче нека просто да се удивим на факта, че сега изглежда е възможно буквално да вали по команда.

Източници:

Scientists Say They Caught China Successfully Changing the Weather, Futurism

Cloud seeding, wikipedia.org

China is now controlling the weather. What’s the environmental cost?, EuroNews

China successfully modified the weather to create clear skies, researchers say, BGR

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !