Китай включи "изкуственото слънце", задвижвано с ядрен синтез

Ваня Милева Последна промяна на 07 декември 2020 в 00:00 15896 0

Реакторът HL-2M Tokamak е най-големият и най-съвременен експериментален уред за ядрен синтез в Китай и може да достигне температури от над 150 милиона градуса по Целзий.

Китай за първи път успешно захрани своя реактор за ядрен синтез "изкуствено слънце", съобщават държавните медии в Китай, цитирани от Phys.org, отбелязвайки голям напредък в научноизследователските възможности на страната.

Реакторът HL-2M Tokamak е най-голямото и модерно в Китай експериментално съоръжение за ядрен синтез и учените се надяват, че съоръжението може потенциално да отключи мощен източник на чиста енергия.

То използва мощно магнитно поле за синтез на гореща плазма и може да достигне температури от над 150 милиона градуса по Целзий, според People's Daily - приблизително десет пъти повече от вътрешността на слънцето.

Разположен в югозападната провинция Съчуан и завършен в края на миналата година, реакторът често е наричан „изкуственото слънце“ поради огромната топлина и енергия, които произвежда.

„Развитието на енергетиката, основана на ядрен синтез, е не само начин за решаване на стратегическите енергийни нужди на Китай, но също така има голямо значение за бъдещото устойчиво развитие на енергетиката и националната икономика на Китай“, заяви People's Daily.

Китайски учени работят по разработването на по-малки версии на реактора за ядрен синтез от 2006 г.

Те планират да използват съоръжението в сътрудничество с учени, работещи по Международния термоядрен експериментален реактор ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) - най-големият изследователски проект за ядрен синтез, базиран във Франция, който се очаква да приключи през 2025 година.

Ядреният синтез се счита за Свещения Граал на енергетиката и тази енергия задвижва и нашето Слънце.

Той слива атомните ядра, за да създаде огромни количества енергия - обратното на процеса на делене, използван в атомните оръжия и атомните електроцентрали, които разпадат атомите.

За разлика от деленето, синтезът не създава радиоактивни отпадъци и носи по-малък риск от аварии или кражба на атомен материал.

Но постигането на синтез е едновременно изключително трудно и непосилно скъпо, като общите разходи за ITER се оценяват на 22,5 милиарда долара.

Източник: China turns on nuclear-powered 'artificial sun' (Update), Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !