Китайската капсула кацна на Земята с първите проби от Луната от 44 години насам (видео)

Това е първата мисия за връщане на проби от Луната от 1976 г. насам.

Ваня Милева Последна промяна на 17 декември 2020 в 08:07 5339 0

Модул за повторно влизане на лунната сонда Chang'e-5 на мястото за кацане в Siziwang Banner, автономен регион Вътрешна Монголия в Северна Китай в четвъртък рано сутринта. Кредит: Wang Jiangbo/Our Space

За първи път от повече от четири десетилетия човечеството достави лунна почва на Земята.

Капсула, заредена с лунна почва и чакъл, кацна в автономен регион Вътрешна Монголия, Северна Китай, на 16 декември 19:59 българско време, приключвайки историческата  мисия на Китай „Чанг'Ъ-5“.

Последната такава лунна доставка бе от мисията "Луна 24" на Съветския съюз, която върна около 170 грама материал през 1976 г. Доставката на „Чанг'Ъ-5“ трябва да бъде много по-голяма - около 2 килограма, ако всичко е минало по план на лунната повърхност.

Модул за повторно влизане на лунната сонда Chang'e-5 на мястото за кацане в Siziwang Banner, автономен регион Вътрешна Монголия в Северна Китай в четвъртък рано сутринта. Кредит:China Lunar Exploration Project

Четиримодулната мисия „Чанг'Ъ-5“ - първата по рода си на Китай за връщане на проби - стартира на 23 ноември и пристигна в лунната орбита пет дни по-късно. Два от четирите модула, кацащ и излитащ модул, се спуснаха близо до Монс Рюмкер, вулканична планина в огромния лунен регион Oceanus Procellarum ("Океан на бурите"), на 1 декември.

Лунният модул е оборудван с камери, проникващ в земята радар и образен спектрометър, за да изследва заобикалящата го среда. Но основната работа на спускаемия апарат бе да събере проби, което той прави през следващите два дни от повърхността и от 2 метра под повърхността.

На 3 декември този лунен материал стартира на борда на излитащия модул, който се скачи с другите два модула „Чанг'Ъ-5“ - орбитална и връщащата се капсула - в лунната орбита на 5 декември. Излитащият модул на станцията бе разбит по повърхността на спътника. Това е планирано действие, целта му е да се избегне появата на отломки в орбитата на Луната.

Екипът на „Чанг'Ъ-5“ изведе от орбита апарата и на 12 декември орбитална и връщащата се капсула потегли обратно към Земята, която завърши с кацането на капсулата във Вътрешна Монголия .

„Чанг'Ъ-5“ бе последната мисия в програмата Chang'e за роботизирано изследване на луната, която е кръстена на лунна богиня в китайската митология.

С очевидния успех на „Чанг'Ъ-5“ - екипите на мисията все пак трябва да инспектират и оценят върнатата проба - Китай се превръща в третата държава, която донесе лунен материал на Земята. Другите две са Съветският съюз и Съединените щати, които донесоха около 382 кг лунни скали и почва по време на шестте мисии Аполо между 1969 и 1972 г.

Пробите от „Чанг'Ъ-5“ трябва да осигурят нов поглед към лунната история и еволюция, казват учените, като се има предвид, че се смята, че скалите в региона Монс Рюмкер са се образували само преди 1,2 милиарда години, а всички вулканични скали, събрани от Аполо, са на възраст над 3 милиарда години.

Така пробите на „Чанг'Ъ-5“ ще запълнят важна празнина

Източник: China's Chang'e 5 capsule lands on Earth with the 1st new moon samples in 44 years, .space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !