Китайски лекари са присадили на пациент изкуствена свинска роговица

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 декември 2015 в 16:19 2508 0

Китайски лекари за пореден път ни учудват с необичайна операция за трансплантация - присаждане на свинска роговица на пациент.

Трансплантацията е извършена в края на септември тази година. След три месеца рехабилитация операцията се счита за успешна, съобщи агенция "Синхуа".

Според директора на китайския Институт по офталмология Чжай Хуалей (Zhai Hualei), зрението на пациента започва да се подобрява. 60-годишният Ван Синюй (Wang Xinyi) е имал язва на роговицата. Той можел да различи само движещи се обекти на разстояние не повече от 10 см. Имало потенциална опасност човекът да загуби напълно зрението си, тъй като не се намерил донор на роговица.

В Китай от различни заболявания на роговицата страдат около 4 милиона души. Всяка година броят на случаите се увеличава със 100 хиляди. Но донори има само за 5000 пациенти годишно.

В уникалната операция е използвана изкуствена свинска роговица, изработена със средствата на биоинженерството. Наречена е Acornea и е първият подобен продукт, одобрен от Китайското управление за контрол по храните и лекарствата (China Food and Drug Administration) през април тази година.

Изкуствената свинска роговица е създадена от чист колаген (фибриларен белтък), лишен от протеини и различни антигени. Тя е отличен пример за биосъвместим и екологично чист материал, според разработчиците. 

Тестовете на изкуствената роговица Acornea текат от 2010 г. в болниците Tongren в Пекине и Xiehe в Ухане.

Според лекарите присаждането на изкуствена роговица, не е много по-различно от трансплантацията на обикновена роговица. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !