Китайски производители на изолационна пяна разрушават озоновия слой

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 май 2019 в 11:16 5469 0

Кредит Pixabay

Изследователи твърдят, че са определили основните източници на загадъчно нарастване на опасен разрушаващ озона химикал.

CFC-11 се използва предимно за изолация на дома, но неговото производство глобално трябваше да бъде преустановено през 2010 г.

Но учените забелязват голямо забавяне в темпа на намаляване на този химикал през последните шест години.

Ново проучване, публикувано в списание Nature, сочи, че това се дължи най-вече на производството на нови газове в източните провинции на Китай.

CFC-11 е известен също като трихлорофлуорометан и е един от многото хлорофлуоровъглеродни (CFC) химикали, първоначално разработени като хладилни агенти през 30-те години на миналия век.

Бяха нужни десетилетия учените да открият, че когато CFC се разпаднат в атмосферата, те освобождават хлорни атоми, които могат бързо да разрушат озоновия слой, който ни предпазва от ултравиолетовата светлина. В средата на 80-те години на миналия век бе открита дупка в озоновия слой над Антарктика.

Международната общност се споразумя с протокола от Монреал през 1987 г., който забрани повечето от разрушителите на озоновия слой. Последните изследвания показват, че дупката над Северното полукълбо може напълно да бъде затворена през 2030-те години, а над Антарктика - до 2060-те години.

Кога е открит проблемът с CFC?

CFC-11 е вторият най-разпространен CFC и в началото се очакваше, че намалява. Но през 2018 г. изследователите, наблюдаващи атмосфера, установиха, че темпът на спад се е забавил с около 50% след 2012 г.

Станциите за мониторинг в Корея и Япония откриват тайните източници на CFC-11 в Източна Азия.

Авторите на статията твърдят, че ако това производство не спре, може да се забави възстановяването на озоновия слой с едно десетилетие.

Мониторинговите станции в Корея и Япония откриват тайните източници на CFC-11 в Източна Азия.

Какво откриха следователите на място?

По-нататъшното разследване в Китай от Агенцията за проучване на околната среда през 2018 г. показва, че наистина  източникът е в Китай. Те установяват, че незаконният химикал е използван в често в полиуретановата изолация, произведена от китайски фирми.

Оказа се, че 70% от вътрешния пазар в Китай на изолационна пяна се използва незаконния газ. Причината е съвсем проста - CFC-11 е с по-добро качество и е много по-евтин от алтернативите.

Kакво показва последното проучване?

Този нов документ изглежда потвърждава извън всякакво съмнение, че около 40-60% от увеличението на емисиите идва от провинции в Източен Китай.

На база на измерванията на станции за мониторинг на въздуха в Южна Корея и Япония, изследователите изчислиха, че е имало 110% увеличение на емисиите от тези части на Китай за периода 2014-2017 г. в сравнение с периода между 2008-2012 г.

Има ли значение това за изменението на климата?

Според авторите CFC са и много мощни парникови газове. Един тон CFC-11 е еквивалентен на около 5 000 тона CO2.

"Тези допълнителни емисии, които идентифицирахме от Източен Китай, се равняват на около 35 милиона тона CO2, които се изпускат в атмосферата всяка година, което се равнява на около 10% от емисиите от Великобритания или приблизително на целия Лондон".

Ще се справи ли Китай с производството?

Китай твърди, че вече е започнал да ограничава производството на тези, както наричат ​​"производители-мошеници". Миналият ноември няколко заподозрени, притежаващи 30 тона CFC-11, бяха арестувани в провинция Хенан.

Източник:

Ozone layer: Banned CFCs traced to China say scientists, Matt McGrath, BBC

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !