28 ноември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Китайският луноход "Юйту-2" изпрати нови снимки от обратната страна на Луната

Мисията се приготвя за още една дълга лунна нощ

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 април 2019 в 00:00 40930

Екипът на китайската лунна мисия "Чанг'Ъ-4" публикува серия нови изображения на повърхността на обратната страна на Луната, получени от лунохода "Юйту-2" по време на третия му лунен ден.

Сега спускаемата платформа и луноходът са в режим на хибернация, чакайки четвъртата лунна нощ, която ще приключи на 28 април, съобщава сайтът на Планетарното общество.

Автоматичната станция "Чанг'Ъ-4" (Chang'e-4 направи меко кацане на обратната страна на Луната на 3 януари 2019 г. и приземи на повърхността й шестколесния луноход "Юйту-2" (Yutu-2 - "Нефритеният заек"). Местоположението на апарата се намира в източната част на кратера Карман, в дъното на древния гигантски басейн Айткен на Южния полюс. Изследователите се надяват, че огромната дълбочина на кратера ще им позволи да изучат мантията на Луната, слоя под повърхността.

Връзката между спускаемата платформа и Земята се поддържа с помощта на сателитен транспондер Цюъцяо, който е в хало орбита около точката на L2 на системата Земя-Луна. Задачата на мисията е да фотографира повърхността на спътника на Земята, да проучи състава на почвата и да провери възможността за провеждане на радиоастрономически наблюдения - предполага се, че в бъдеще може да бъде инсталиран радиотелескоп на повърхността на Луната без шума от Земята. Освен това, преди да настъпи лунната нощ, на борда на станцията успешно бе извършен биологичен експеримент, по време на който за първи път изникна растение на Луната.

От началото на работата си луноходът вече премина 178,9 метра и откри доказателства за наличието на материал в почвата, което дава възможност да се научи на минералогичния състав на лунната мантия.

„Юйту-2” вече работи след времето, за което е проектиран, което бе три земни месеца. Станцията и луноходът вече преживяха три лунни нощи и четири лунни дни и сега са в режим на хибернация, чакайки четвъртата лунна нощ, която ще приключи на 28 април. Преди хибернация Юйту-2 активно се занимаваше с изследване на скални проби от лунната повърхност с помощта на инструментите VNIS (Visible and Infrared Spectrometer) и ASAN (Advanced Small Analyzer for Neutrals), и също така изследваше околността с панорамната PCAM камера.

Очаква се първите научни резултати, получени по време на работата на лунохода, да бъдат представени през юли тази година, на Конференцията за изследване на Луната и дълбокия космос (LDSE). 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.