Китайските лунни растения са мъртви

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 януари 2019 в 09:32 8193 0

Китайските учени публикуха тази снимка на растение, изникнало в контейнер на обратната страна на Луната на борда на апарата "Чанг'Ъ-4". Снимката е направена на 7 януари 2019 г. Кредит: Chongqing University

Луната отново е безжизнена.

Растенията памук, които поникнаха на обратната страна на Луната на китайския апарат "Чанг'Ъ-4", са мъртви, покосени от суровия студ на дългата лунна нощ, съобщи на 16 януари GBTimes.

Тези първи поникнали фотосинтезиращи организми са част от биологичния експеримент на "Чанг'Ъ-4", който включва също така семена от картофи, рапица и растенията Arabidopsis, както и яйца и дрожди на плодови мушици. Те са поместени в 2,6 килограмов контейнер в модула "Чанг'Ъ-4", който докосна  обратната страна на Луната в нощта на 2 януари. 

Експериментът, който започна само няколко часа след историческото кацане в кратера Карман, има за цел да тества как растенията и животните могат да растат и се развиват в извънземна околна среда. Повърхността на Луната е с ниска гравитация, високи нива на радиация и екстремни температурни колебания.

Семената на памука успяха да се справят с тези сурови условия, поне първоначално, ставайки първите растения, които някога са поникнали на повърхността на друг свят - служителите на китайската космическа агенция не съобщават как другите организми се справят.

Но контейнерът очевидно не разполага с нагревател, захранван с батерии, така че в началото на лунната нощ през уикенда памучните кълнове са загинали, съобщава GBTimes. (На Луната й трябват около 27 земни денонощия, за да извърши един пълен оборот, така че на нея се сменят денят и нощта на всеки две седмици. От Земята виждаме само близката й страна, а  далечната страна остава завинаги невидими от нашата планета.)

"Лиу Ханлонг (Liu Hanlong), ръководител на експеримента от Университета в Чунцин, заяви на пресконференция във  вторник, че температурата в контейнера с капацитет от 1 литър е достигнала минус 52 градуса по Целзий и експериментът е приключил" след 212.75 часа на Луната, пише GBTimes.

Загиналите растения ще изгният до края на този месец. Но контейнерът е затворена система, така че разпадащият се материал няма да изтече на лунната повърхност, заявиха служителите на китайската космическа агенция.

Контейнерът с биологичен експеримент, който сега се намира на обратната страна на Луната на китайския модул.

Въпреки че членовете на екипа на "Чанг'Ъ-4" 4 изтъкват потенциала на биологичния експеримент да помогне да се проправи пътят за бъдещо колонизиране на луната, той не е основния научен експеримент за мисията.

"Чанг'Ъ-4" събира подробни данни за повърхността и близо до повърхността на кратера Карман. Тази информация се предава обратно на Земята чрез спътник, наречен Queqiao, който Китай изпрати през май 2018 г. и позиционира в гравитационно стабилно място (точка на Лагранж) отвъд Луната

"Чанг'Ъ-4" е част от амбициозната програма на Китай за проучване на Луната. Ако всичко върви по план, Китай ще стартира мисията "Чанг'Ъ-5", която ще върне проби обратно на Земята тази година.

Памучните семена не са първите растения, които някога са пониквали извън Земята. Астронавтите отдавна отглеждат разнообразни миниградини на орбита около Земята -  на борда на руската космическа станция "Мир", Международната космическа станция и китайската космическа лаборатория "Тянгун-2".

Трябва да се отбележи, че първата космическа оранжерия в света на станция "Мир" е българска разработка на учени от БАН с ръководител доц. д-р инж. Таня Иванова. Ние сме пионерите в това поле!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !