Кленовите дървета предлагат най-добра защита от вредните UV лъчи

Ваня Милева Последна промяна на 29 септември 2020 в 00:01 4400 0

Кредит Needpix.com

Сянката, осигурена от дървесните корони, може да охлади градските пространства с до 10° C.

Дърветата могат да осигурят на хората жизненоважна защита срещу вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

В ново проучване, което е първото по рода си изследване, проведено в Северното полукълбо, са изследвани 64 екземпляра от 16 дървесни вида през две лета. Установи се например, че кленовите дървета предлагат най-добрата защита от увреждане на ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина.

Констатациите се появяват в списанието Urban Forestry & Urban Greening.

Шестилът, наричан още млечен явор, норвежки и платановиден клен (Acer platanoides) е определен като вида, осигуряващ най-силна защита, следван от видове дъб и бук.

Платановиден клен (Acer platanoides). Кредит: James St. John/Flickr

Не всички видове от една и съща група дървета обаче предлагат еднаква защита.

Въпреки че беше установено, че платановидният клен предлага най-голяма защита, друг клен - Acer rubrum (червен клен) - осигурява най-малко сред изследваните дървета.

Ползи от листата

За изследването са подбрани точно тези видове, тъй като са сред най-често срещаните дървета, засадени в училищните площадки и обществени паркове в Торонто.

Според изследването гинкото, появило се на Земята отпреди 270 милиона години, е един от видовете, които предлагат най-малко UV защита.

Един от съавторите на изследването, Сиваджанани Сивараджа (Sivajanani Sivarajah) от Университета в Торонто, Канада, отбелязва, че дърветата осигуряват много предимства, но са слабо проучени.

„Знаем, че дърветата са от съществено значение за отстраняването на замърсителите на въздуха, намаляването на дъждовните води и много други ползи за екологията на градовете“, подчертава Сивараджа.

"Въпреки това предимствата за здравето не са лесно измерими количествено, както много други косвени ползи от екосистемите. Трябва да мислим за дърветата като инфраструктура за обществено здраве."

В продължение на две лета екипът измерва разликата между нивото на еритемното UV натоварване под сянката на дървото и го сравнява със силата на еритемното натоварване с UV лъчите на слънчевата светлина на открито.

Еритемното натоварване дава индикация за потенциала на нивото на UV радиацията да причини зачервяване на кожата или слънчево изгаряне.

Изследването е първото, което докладва за своите открития в Северното полукълбо. Досега подобни проучвания са провеждани само в Австралия и Нова Зеландия, обяснява д-р Сивараджа.

Сянката, осигурена от дървесните корони, може да охлади градските пространства с до 10° C. Снимка: Ваня Милева


„Глобалните прогнози за изменението на климата показват, че ще преживяваме все по-горещи и по-дълги лета.

"Вярвам, че трябва да сме подготвени за тези глобални промени в околната среда и да помислим за проектиране на здравословни градове".

"Бяхме изненадани, че нито едно проучване не изследва този феномен, така че искахме да предоставим за избор някои дървесни видове, които могат да осигурят по-висока UV защита", коментира авторката.

В градските райони слънчевото UV лъчение се отразява в изградените конструкции и твърди земни повърхности. Един от начините да се намалят ефектите на отразената ултравиолетова светлина, е да се увеличи сянката на дърветата - това е особено важно в градските райони, където бетонът и други твърди повърхности представляват повишен риск за хората от излагане на UV радиация, отбелязват авторите в своята статия.

"Измерванията на място показват, че градските дървета осигуряват значителна защита срещу ултравиолетовите лъчи. Съществуват обаче малко такива измервания и варирането между дървесните видове е слабо проучено".

Екипът установи, че платановидният клен (Acer platanoides), двуцветният дъб (Quercus bicolor), брястът Celtis Occidentalis и обикновеният бук (Fagus sylvatica) предлагат най-високия защитен фактор (PF) (по-голям от три, което означава, че сянката му позволява да останем навън три пъти по-дълго, отколкото ако нямахме защита от слънчевата светлина), докато дървото гинко билоба и червеният клен дават най-ниските стойности на PF (по-малко от две).

Двуцветен дъб (Quercus bicolor). Кредит: Wikimedia Commons


Celtis Occidentalis Кредит: Wikimedia Commons


 Обикновен бук (Fagus sylvatica). Кредит: Pixy.org

"Интересното в тази наша работа е откритието, че основният фактор за UV защитата на дърветата е свързан с геометрията на короната", отбелязва пред BBC News д-р Сивараджа.

Дърветата с корони, които са по-малко прозрачни и по-широки, предлагаха по-голяма защита. Изследователите също така откриват, че видовете с по-високо ниво на толерантност към сянката са по-ефективни по отношение на UV защитата.

„Според мен здравето на хората е по-важно от разкрасяването на градовете ни, но е възможно да имаме и двете, ако планираме добре“, коментира д-р Сивараджа.

Справка: Evaluating the ultraviolet protection factors of urban broadleaf and conifer trees in public spaces
Sivajanani Sivarajah, Sean C.Thomas, Sandy M.Smith, Urban Forestry & Urban Greening: Volume 51, May 2020, 126679, 
DOI: https://doi.org/10.1016/j.ufug.2020.126679

Източник: Maple trees offer most protection from harmful UV, BBC News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !