Климатичните промени могат да повлияят дори на едни от най-устойчивите животни на планетата

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 15 януари 2020 в 10:32 5618 0

Кредит flickr

Бавноходките са водни организми, известни с голямата си устойчивост при най-екстремните условия на Земята.

Сега ново проучване, публикувано в Scientific Reports предполага, че малките безгръбначни може да са уязвими при дългосрочно излагане на бързо повишаващи се температури, свързани с климатичните промени. 

Бавноходните, познати и като водни мечки, проявяват изключителна толерантност към екстремни условия на средата, когато са в обезводнено състояние. Тъй като са воден вид, едномилиметровите организми имат нужда да са обградени от воден слой в активното си състояние, когато се хранят или възпроизвеждат. Но когато попаднат в крайни условия, бавноходките могат да влязат в криптобиоза, което е обратимо аметаболитно състояние, при което организмът свива тялото си, прибира краката си и пренарежда вътрешните си органи, така че да се дехидратира.

Криптобиозата позволява на организмите да оцелеят в среда, в която липсва кислород, има високи концентрации на токсични вещества или понася екстремни температури. Предишните изследвания предполагат, че изключително високите температури за дълъг период от време може би са слабото място на бавноходките. От описаните над 1 300 вида, някои могат да понесат температури от 151°C до 30 минути. Въпреки това, излагане на температури по-високи от 80°C за по-дълго време водят до висока смъртност и почти всички видове измират при температури над 103°C.

Кредит: Frank Fox/Wikimedia Commons

Учени от департамента по биология на Университета в Копенхаген събират бавноходки от олуците на къща в Дания и описват активните и изсушените организми при излагане на високи температури. Въпреки, че криптобионтните форми издържат на по-високи температури от активните, всички организми са очевидно чувствителни на високи температури.

"От това изследване можем да заключим, че активните бавноходки са уязвими при високи температури, въпреки че изглежда, че тези същества биха могли да се аклиматизират към нарастващи температури в естествените си хабитати", разказва авторът на изследването Рикардо Невес (Ricardo Neves). "Изсушените бавноходки са много по-устойчиви и могат да понесат температури много по-високи от тези, понасяни от активните. Но въпреки това времето на излагане е очевидно лимитиращ фактор, който ограничава толерантността им към високи температури".

Кредит: Frank Fox/Wikimedia Commons

Възможно е високите температури да дестабилизират протеините, които са жизнено важни за криптобиотичното оцеляване на бавноходките. И докато това състояние позволява на метаболизма да спре обратимо, то все пак изисква организмите да запазят структурната си цялост. Генетичните особености на бавноходките ги правят почти неуязвими и способни да преживяват в различни водни среди по целия свят. Дори няколкостотин дехидратирани бавноходки бяха изпратени на луната. Но изглежда екстремните горещини могат да повлияят на тази устойчивост, особено когато бавноходките нямат време да се аклиматизират към новата среда. 

"Глобалното затопляне вече оказва негативно влияние върху много хабитати по целия свят и затова е важно да разберем как повишаването на температурата може да се отрази на животните", пишат авторите в своя труд.

Учените заключват, че описанието на генома на бавноходките може да помогне "да се осигурят важни нови перспективи върху това как се постига толерантност към високи температури".

Източник: IFLScience - Even The World’s Hardiest Animals May Be Impacted By Climate Change

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !