Климатолог направи модел на глобалното затопляне в света на "Игра на тронове"

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 декември 2017 в 14:15 5726 0

Зимата идва!

Климатичният модел, съставен от екип ръководен от Дан Лънт (Dan Lunt) от Университета в Бристол, обяснява дългите зими в света на "Игра на тронове" и показа как ще се отрази глобалното затопляне на Вестерос, съобщава IFLScience.

Макар работата да изглежда от света на фантазията, авторите са представили своите констатации в Philosophical Transactions of the Royal Society.

Учените са намерили възможно обяснение на няколко характерни черти на тази измислена вселена, например зими, които продължават години наред. Също така, изследователите са намерили аналози на климатичните зони на Вестерос  на нашата планета.

Тъй като климатичните модели се основават на фундаментални научни принципи, те позволяват да се моделират не само климатичните процеси на съвременната Земя. Те лесно могат да бъдат адаптирани да моделират условията на всяка планета, реална или въображаема, ако знаем позицията на континентите, както и основните височини и дълбочини". А на разположение има много подробни карти на света на "Игра на тронове", разказва Лънт в сайта на Университета.

Учените смятат, че необичайно дългите сезони в този фантастичен свят са заради характеристиките на въртенето на тяната планета. Ако Земята, докато се върти около Слънцето, поддържа един и същ наклон на оста, то оста на света на Вестерос от време на време се накланя, променяйки ъгъла на наклона си. Ъгълът варира неравномерно, така че някои зими в света на "Игра на тронове" продължават по-дълго от други.

(a) Наклонът на оста на Земята, сравнен с този в света на Вестерос. (b) Тарли също смята, че ъгълът на наклонът е по-малък, отколкото този на Земята от 23 градуса. Dan Lunt/University of Bristol

Също така, Лънт стига до извода, че скоро на Вестерос ще настъпи глобално затопляне. Причината ще бъдат парниковите газове, които се отделят от огнедишащите дракони и "адския огън" - запалителната течност, създадена от алхимиците. В близките години обемът на парниковите газове в атмосферата ще се удвои, а средната температура ще се повиши с 2,1 ° С през първите сто години. След това въглеродният диоксид и метанът ще продължат да се натрупват в атмосферата и затоплянето ще се увеличи. Ще се покачи морското равнище, поради повишаването на температурата, ще се разтопят ледниците и вероятно ще се разруши ледената стена, която защитава северната граница. Много крайбрежни градове ще се окажат под водата, включително столицата на Седемте кралства, Кралското пристанище. Заради природните бедствия ще се увеличи социалната нестабилност, а в света на "Игра на тронове" може да се очакват още по-кървави войни.

Според Лънт климатът в северните области на Вестерос през зимата е подобен на условията в Лапландия, Западна Гренландия и редица региони на Русия. В същото време Скалата Кастърли - замъкът, който играе важна роля в сюжета - се намира в климатична зона, напомняща за Хюстън в Тексас или Китай. Дан Лънт многократно "изследва" времето на фантастичните светове. През 2013 г. той моделира климатичните условия на Средната земя от "Властелинът на пръстените" и стигна до извода, че климатът на родината на хобитите Шира в много отношения прилича на климата на съвременна Беларус.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !