Книга от 1952 г. предсказва, че „Илон“ ще управлява един ден над Марс

Ваня Милева Последна промяна на 26 май 2021 в 00:04 6765 0

Първият космически папа? Кредит: Pixabay

Изглежда, че един от водещите разработчици на ракетни технологии за нацистите по време на Втората световна война е предсказал възхода на "Илон", който един ден ще властва над човешките колонии на Марс.

Вернер фон Браун е инженер, роден в Германия малко преди началото на Първата световна война. Като тийнейджър се запалва по космическите полети и в крайна сметка работи върху ракети с течно гориво за германската армия през 1932 година.

Той продължава работата си по ракетостроене под нацисткото управление, като екипът му допринася за създаването на ракетата Фау-2 (V-2, от нем. Vergeltungswaffe 2, „Второ оръжие за възмездие“). Тези ракети са убили хиляди хора, но по-голям е броят на загиналите работници, които са изграждали самите ракети - това са 20,000 лагеристи, починали заради ужасните условия.

По време на разработването на ракетите за Германия Вернер фон Браун посещава мястото, където са били построени, и знае за тези робски условия на труд и смъртта на работниците, въпреки че по-късно отрича. Не е ясно колко е симпатизирал на нацистите, ной се присъединява към партията през 1937 г. и става офицер от СС. Преди да приключи войната, той се предава на американската армия и започва дълга кариера в НАСА, като в крайна сметка става директор на космическия център Маршал на НАСА, където работи върху ракети, които ще отвеждат хора на Луната.

По време на кариерата си той печели репутацията на човек, чиято любов към ракетите е над всичко останало, включително и над това, което се случва, когато тези ракети паднат.

Фон Браун мисли за космическите изследвания и последиците от тях и тези размисли излизат извън рамките на начина, по който да стигнем там. През 1952 г. той пише научно-популярната книга „Проектът Марс“ (немски: Das Marsprojekt), в която описва как според него ще се осъществи експедиция до Марс. Той оптимистично е смятал, че такава мисия може да се осъществи през 1965 г. и че най-добрият вариант за мисията ще бъде изстрелването на екипаж от 70 душ с помощта на космически кораби, сглобени на ниска околоземна орбита.

Но частта, която привлече вниманието на хората в последно време, включена във втората половина на книгата, която се отклонява повече в научната фантастика, е частта, в която се говори за "Илон" (Elon), управляващ Марс.

Когато екипажите пристигат на планетата, те откриват, че тя се управлява от „Илон“, което не е нечие име, а титла, подобна на цар или император.

„Марсианското правителство бе ръководено от десет мъже, чийто лидер е избран с общо гласуване за пет години и титла „Илон“, пише фон Браун в книгата. „Две камари на Парламента приемат законите, които трябва да се прилагат от Илон и неговия кабинет.

„Горната камара се нарича Съветът на старейшините и бе ограничена до членството на 60 души, като всеки от тях бе назначаван доживотно от Илон, тъй като местата се овакантяват след смърт. По принцип този метод не се различава много от метода, чрез който се попълва колегията на кардиналите на Римокатолическата църква".

По същество посоченият в книгата „Илон“ е нещо като космически папа, което, доколкото ни е известно, не е част от плановете на Илон Мъск за космическо господство.

През 50-те години на миналия век, предложената титла "Илoн" няма особено значение.

Вероятно произлиза от еврейското име "Елон", което означава "дъбово дърво" и означава голямо познание и мъдрост. Сега, когато чакаме Илон Мъск да осъществи плановете си за колонизация на Марс, хората се чудят дали това може да е просто съвпадение. Няма как да има връзка между фон Браун и Мъск, но съвпаденията се случват.

Източник: A Book From 1952 Predicted An "Elon" Would One Day Rule Over Mars, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !