Коалите вече са "функционално изчезнали". Какво означава това? (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 15 май 2019 в 11:37 6846 0

Снимка: pinterest

Австралийската фондация за коалите наскоро съобщи, че смята, че "вече има не повече от 80 000 коали в Австралия," което прави вида "функционално изчезнал". 

И докато тази цифра изглежда значително по-ниска от тези, описани в последните научни проучвания, няма съмнение, че популацията на коалите намалява. 

Трудно е да се прецени колко коали има в Куинсленд, Нови Южен Уелс, Виктория, Южна Австалия и Австралийската столична територия, но те са особено чувствителни към заплахата от обезлесяване, заболявания и ефеките от климатичните промени. 

Когато популацията от коали намалее под критична точка, те вече няма да могат да се възпроизвеждат в следващо поколение, което ще доведе до изчезване.

Снимка: pixabay

Какво означава "функционално изчезнал" вид?

Терминът "функционално изчезнал" описва няколко опасни за видовете ситуации.

В първия случай може да става дума за видове, чиито популации са намалели дотолкова, че вече не могат да играят значителна роля в своите екосистеми. Например дивото куче динго на места е в толкова малка популация, че вече не влия върху видовете, които ловува. Динго са топ хищници и затова могат да изграят важна роля в някои екосистеми. Но безобидните, хранещи се с листа коали не могат да бъдат определени за топ хищник.  

В продължение на милиони години коалите са ключова част от здравето на евкалиптовите гори, тъй като се хранят с листата от горните слоеве, а екскрементите им обогатяват почвата и спомагат обмена на хранителни вещества. Първите фосилни доказателства за коалите датират от 30 милиона години и може някога те да са били храна на мега хищниците.

Функционало изчезнали са и популациите, които вече не са жизнеспособни. Например в Саутпорт, Куийнсленд, местните рифови стриди да функционално изчезнали, защото повече от 99 % от хабитата им е изгубен и вече няма индивиди, които да се възпроизвеждат.

Накрая, функционално изчезнал може да се отнася за малки популации, които въпреки, че все още се възпроизвеждат, страдат от кръстоските, които може да застрашат жизнеспособността им в бъдещето. Известно е, че поне коалите в урбанизираните райони страдат от това. Генетичните изследвания в Коала Коуст, разположен на 20 км югоизточно от Бризбейн, показват, че популациите страдат от намалено генетично разнообразние. Известно е, че някои популации в районите на Куийнсленд и Нови Южен Уелс са засегнати от климатични екстремуми като сериозни засушавания и топлинни вълни и са намалели с 80%.

В момента се провеждат мултидисциплинарни проучвания, за да се намери начин за предпазване на коалите. Изчезването на хабитати, динамиката на популациите, генетиката, заболяванията, диетата и климатичните промени са някои от ключовите фактори, които се изследват. 

Снимка: pinterest

Колко коали са останали?

Учените често си задават този въпрос, на който е трудно да се отговори. Коалите не са неподвижни и са разпространени на групички в изключително обширни области на населени и диви райони в четири щата и една територия и обикновено е трудно да бъдат видяни. Да се определи дали всяка популация на коали в Австралия е функционално изчезнала, ще изисква огромни усилия.

През 2016 има опит да се определи броя на популациите от 15 експерта по коалите. Оценката показва, че популациите са намалели съответно с 53%, 26%, 14% и 3% за Куинсленд, Нови Южен Уелс, Виктория и Южна Австралия. Средно изчисления брой коали е 329 000, със средно намаляване от 24% през миналите и следващите три поколения. 

Въпреки че в някои щати коалите са отбелязани като застрашени, техните популации все още са в риск и намаляват. Това се дължи на факта, че заплахите за техния живот остават и дори се засилват. На първо място са разрушените хабитати, основно евкалиптови гори, които бързо изчезват и ако не ги опазим и възстановим, коалите ще станат наистина "функционално изчезнали."

Източник: Science alert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !