Кога ще пресъхне Каспийско море

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 август 2017 в 09:37 7962 0

Кредит Scott Kelly/NASA-JSC.

През цялата си история Каспийско море ту изсъхва, ту прелива. Сега, според ново изследване, ако глобалното затопляне не спре, от северната част на най-голямото езеро на земята няма да остане нищо до 75 години, съобщава ScienceaAlert.

Каспийско море се превръща в езеро преди около 5,5 милиона години в резултат на тектонично издигане и спад на морското равнище и оттогава водният басейн е пресъхнал, а след това отново се е пълнил, понякога достигайки до долното Поволжие.

Но през последните две десетилетия в резултат на повишаващите се температури Каспийско море бавно се изпарява, показва ново проучване. публикувано в Geophysical Research Letters, дневник на американския геофизичен съюз.

Според анализа, воден от изследователи от Университета на Тексас в Остин, Каспийско море спада с 6,72 см всяка година от 1996 г. насам.

Ако понижението на нивото продължи, езерото скоро ще спадне под своя исторически минимум, поставен през 1977 г. (29 м под морското равнище). Тогава водата в Каспийско море започна да се издига отново. През последните 20 години Каспийско море е станало с 1.4 метра по-малко. За това е виновно глобалното затопляне, според геофизици от Русия, САЩ, Франция и Азербайджан, създали климатичен модел на промените на нивото на Каспийско море. Ако тенденцията продължи, до края на XXI век Каспийско море ще пресъхне.

Нивото на Каспийско море 1840-2015. Jianli Chen / Geophysical Research Letters / AGU

Водното ниво на Каспийско море се променя силно през последните 3000 години, то се издига и пада в границите на  цели 15 метра. Тъй като Каспийско море е безотточен басейн, нивото на водата в него зависи само от три главни фактора: количеството на валежите, скоростта на изпарение и речния приток. Моделът, отчитайки тези параметри, може да предскаже доста успешно реалните стойности на нивото на водата в Каспийско море през следващите 37 години - до 1995 година повишаващи се, а след това - понижаващи се. Учените използват данни от сателита GRACE, който стартира през 2002 г. за измерване на гравитационното поле на Земята, и данните на четири наземни станции (червените точки на картата):

Jianli Chen / Geophysical Research Letters / AGU

 
Учените свързват засушаването на Каспийско море с ръста на средната годишна температура в района на езерото - през последните 20 години тя се е повишила с цял градус.

Изследователите не са си поставили за задача да направят точна прогноза, но въпреки това климатичните модели показват доста плашещи резултати - ако глобалното затопляне не спре през следващите 75 години от плитката северна част на Каспийско море няма да остане нищо.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !