Кои са руските хакери, които проникнаха в антидопинговата система

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 септември 2016 в 14:16 8351 0

Кредит www.fancybear.net

Сайтът на fancybear.net казва, че е хакнал базите данни на WADA.

Сайтовете на Световната антидопингова агенция (WADA) и Спортния арбитражен съд (CAS) с поверителни медицински данни, отнасящи се до Олимпиадата в Рио миналия месец, са били подложени на хакерска атака, съобщи вчера агенция WADA. Тя обвинява руската киберхакерска група Fancy Bears’.

Какво се случи?

Хакерската група Fancy Bears’ получи достъп до документите на Световната антидопингова агенция, в които се казва, че няколко топ американски спортисти са приемали забранени препарати в течение на много години, включително в навечерието на Олимпийските игри в Рио. Сред тези, според версията на Fancy Bears’, които са прикривали експертите на WADA, са посочени сестрите Серина и Винъс Уилямс, Симона Байлз и Елена Деле Дън. При това в документите има важно условие: забранените препарати се използват за терапевтични цели.

Твърденията са публикувани на интернет страницата на групата Fancy Bear, които описват разкритията като "само върхът на айсберга".

Кои документи са изнесени публично от хакерите? 

Това са докум енти предимно от базата Anti-Doping Administration and Management System (ADAMS) - специална програма за събиране и съхранение на данни. Тя е създадена специално за WADA. В нея са задължени да се регистрират всички състезатели, включени в международния пул за проверка. Всеки от тях има собствен профил, който съдържа информация за неговото местонахождение, преминати допинг тестове и резултатите от тях, както и разрешените за терапевтична употреба препарати. Достъп до тези данни досега можеше да получат ограничен кръг лица: спортистите и техните агенти, националните антидопингови организации, националните спортни федерации, организаторите на големи състезания, WADA и лабораториите, акредитирани от WADA.

Този кръг, благодарение на Fancy Bears' е съществено разширен.

Сега тази информация е публично достъпна информация. От нея се разбра, че Серина Уилямс през 2010 г., 2014 г. и 2015 г. е използвала забранените препарати оксикодон, хидроморфон, преднизон, преднизолон и метилпреднизолон. Сестра й - Винъс - в периода от 2010 до 2013 е получила разрешение за употреба на преднизон, преднизолон, триамцинолон и формотерол. Диагнозите, поради които спортистът може да получи одобрение от WADA не са упоменати. Но не е тайна, че Серена се лекува от белодробна емболия, а Винъс се бори със синдрома на Сьогрен.

Що се отнася до четирикратната олимпийска щампионка гимнастичката Симон Байлз, тя има положителен тест за психостимуланта метилфенидат. Също така в нейните проби в периода от 2012 г. до 2014 г. са открити следи от амфетамин.

Някой потвърди ли автентичността на тези документи?

WADA не скрива факта на хакването. Международната федерация по тенис също потвърди, че данните за спортистите са публично достъпни.

Международният олимпийски комитет (МОК), Американската антидопингова агенция (USADA), Международната федерация по тенис (ITF) и Американската федерация по гимнастика дадоха остри изявления, осъждащи публикуването на информацията.

Главният изпълнителен USADA Травис Тайгарт характеризира взлома като "страхлив и жалък кибер тормоз" и опит да се смажат американските спортистки, предава АВС.

Кои са Fancy Bears' ?

В официално обръщение, поместено на сайта на групата се казва, че Fancy Bears’ е интернационална група хакери. "Ние сме готови да се борим за чист и честен спорт. И искаме да ви разкажем как са завоювани олимпийските медали в Рио", - съобщават активистите.

Проникването е база данните на медицинските записи на WADA е последният кръг в ескалиращата битка с допинга и за установяване на справедливост в спорта, пишат хакерите.

Но спортът не е единствената цел на екипа. Според The Washington Post хакерите от групата през април са проникнали  в компютърната мрежа на централата на американската Демократическа партия и са получили достъп до изследвания за Доналд Тръмп. Американски журналисти, позовавайки се на някои източници в Белия дом, твърдят, че активистите на Fancy Bears са "тясно свързани с руските специални служби.

Охранителната фирма Crowdstrike, разследваща нарушението, "незабавно идентифицирахме двама опитни противници в мрежата - Cozy Bear и Fancy Bears," пише в блога на компанията.

Двете хакерски групи са тясно свързани с разузнавателните служби на Руската федерация, според Crowdstrike, която ги счита за "някои от най-добрите противници от всичките криминални и хакерски групи от многобройната нация-държава". Компанията е респектирана от тяхната "превъзходна" шпионска работа и широко използване на сабствени техники за заобикаляне на мерките за сигурност, твърди сайтът FastCompany.

Cozy Bear: Миналата година групата (известна също като CozyDuke или APT 29) хакна Белия дом, Държавния департамент и , както и компании и правителствени агенции в Западна Европа, Китай, Бразилия и много други страни. Предпочитан начин за проникване e "spearphishing" - изпращане на имейли, които изглеждат сякаш са от физическо лице или компания, които са ви познати. 

Fancy Bear: Тази група е насочена към министерствата на отбраната и военните служители в САЩ, Западна Европа, Бразилия, Китай, Иран и много други страни, както и прониквания в германския Бундестаг и Франция. Предпочитан начин е регистриране на домейни, които приличат на легитимни домейни и за установяване на фишинг сайтове, които ги фалшифицират.

Руските информационни агенции цитират говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който заяви, че всякакво възможно явно или тайно участие на руското правителство в хакерството е "немислимо".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !