Кои звезди ще посетят апаратите Voyager и Pioneer

Ваня Милева Последна промяна на 12 декември 2019 в 00:00 6891 0

Концепция на художник, изобразяваща един от космическите кораби близнаци Вояджър. Кредит: NASA

Четири космически кораба, изстреляни от НАСА през 70-те години на миналия век, в момента напускат Слънчевата система.

Накъде ще се отправят?

С помощта на данните от спътника Gaia на Европейската космическа агенция за положението и движението на  милиони звезди астрономите изчислиха коя от тях в близко по астрономически стандарти бъдеще ще се срещне с космическите кораби на НАСА Voyager-1, Voyager-2, Pioneer-10 и Pioneer-11.

Тези изчисления са сложни, защото докато тези космически кораби пътуват далеч от Земята, космосът около тях също се движи. Корин А. Л. Бейлър-Джоунс (Coryn AL Bailer-Jones) от Института за астрономия „Макс Планк“, Германия, и Дейвид Фарнокия (Davide Farnocchia) от Центъра за проучвания на близкоземни обекти към Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, Калифорния, определиха трааекториите на космическите кораби, използвайки 3D позициите и 3D скоростите на 7,2 милиона звезди.

Концепция на художник, изобразяваща космическия апарат Pioneer-10. Кредит: NASA

Оказа се, че в следващите 3,5 милиона години най-успешният от квартета по отношение на най-близки възможни прелитания ще бъде Pioneer-10, който след 90 хиляди години ще посети третата си звезда - оранжевото джудже HIP 117795 в съзвездието Касиопея - на разстояние само 0,75 светлинни години. В този момент скоростта на космическия кораб спрямо звездата ще бъде 291 километра в секунда. Интересното е, че HIP 117795 има изключително голяма радиална скорост и се придвижва към Слънчевата система, така че след няколкостотин години след срещата със сондата, ще бъде само на 3 светлинни години от Земята.

Следваща спирка Проксима Кентавър

„Първата звезда, с която ще се срещнат сондите Voyager-1, Voyager-2 и Pioneer-11 ще бъде нашата съседка Проксима Кентавър. Те ще прелетят покрай нея на разстояние около 3,3 светлинни години през следващите 16-20 хиляди години. За Pioneer-10 обаче това ще е втората звезда, която ще посети след 34 хиляди години, а триста години преди това сондата ще прелети покрай червеното джудже Ross 248. Voyager-2 също ще се приближи до тази звезда, но това ще се случи след 42 хиляди години и разстоянието до нея ще бъде 1,7 светлинни години, почти половината от това на предшественика му“, отбелязват авторите на изследването.

Вторoтo по близост прелитане сред четворката ще бъде направено от Pioneer-11. Той ще посети оранжевото джудже TYC 992-192-1, но това ще се случи едва след 920 хиляди години. Космическият кораб ще премине на разстояние 0,65 светлинни години от звездата. На трето място е Voyager-1. След 303 хиляди години той ще има късмета да премине покрай двойната звезда TYC 3135-52-1, само една светлинна година от нея.

В следващите 2,3 милиона години Voyager-2 ще срещне четири звезди по пътя си, като Ross 248 ще бъде най-близко от тях.

Космическия кораб на НАСА New Horizons, който в момента е в Пояса на Кайпер, не е взет предвид в този преглед, макар също да има достатъчна скорост, за да преодолее влиянието на Слънцето. Причината за това е несигурността на плановете на НАСА за него. Може би агенцията ще пожелае да го насочи към някои обекти в далечните покрайнини на Слънчевата система, така че определянето на пътя на сондата и изчисляването на маршрута й за милиони години напред все още не е възможно. 

Оранжевото джудже HIP 117795, с което Pioneer-10 ще се срещне след 90 хиляди години. Кредит: Digitized Sky Survey

В крайна сметка тези космически кораби ще изчезнат и ще „умрат“ - тяхното научно оборудване ще спре да работи и комуникацията с тях ще прекъсне. Всъщност Pioneer 10 и Pioneer 11 изпратиха последните си сигнали съответно през 2003 г. и 1995 г. Въпреки че тези космически кораби вече не могат да предават съобщения до Земята, все пак е интересно кои звезди ще посетят.

"Като се има предвид, че космическите кораби няма да напуснат галактиката, в по-далечното бъдеще те неизбежно ще се доближат до някои звезди, които може да се определят, но засега данните са ограничени. Може би, когато се получи повече информация за Млечния път, ще може да се идентифицират по-интересните близки прелитания. Животът на един космически кораб преди сблъсъка му с някоя звезда е около 1020 години, така че те имат дълго и интересно бъдеще", заключават авторите на изследването.

Бейлер-Джоунс заяви пред Space.com, че това изследване е вдъхновено от предишната работа на екипа за проследяване на възможния произход и бъдещите дестинации на мистериозния междузвезден обект, наречен Оумуамуа.

"Беше най-вече забавно", каза Бейлър-Джоунс пред Space.com. „Но също така ни напомня колко време е нужно да стигнем до близките звезди със скоростта, която могат да постигнат тези космически кораби (около 15 км/сек. спрямо Слънцето). "Освен това, ако искаме да изследваме най-близките звезди в рамките на човешкия живот, трябва да ускорим космическите си кораби до много по-големи скорости."

Справка: Future stellar flybys of the Voyager and Pioneer spacecraft, Coryn A.L. Bailer-Jones and Davide Farnocchia, ArXiv.org

Източник: NASA's Voyager and Pioneer Probes Launched Decades Ago and Are Still Out There. Here's Where They'll End Up., Space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !