Коя дума може да докаже, че сте човек, а не машина?

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 октомври 2018 в 14:02 4351 0

Кредит Pexels

Коя дума обединява човечеството повече от всяка друга?

Ако трябва да убедите някой с една дума, че сте човек, а не машина, коя ще бъде тя?

Може да не ви се вярва, но това е "лайно".

Когато на доброволци е зададено да решат дали отговорът е от машина или човек, основан на една дума, думата "лайно" най-убедително им доказва, че срещу себе си имат човек.

Специалисти по когнитивни науки от Масачузетския технологичен институт (MIT) събират доброволци, за да участват в "минитест на Тюринг" - вариант на оригинала, разработен от Алън Тюринг през 1950 г., за да определи дали изкуствено интелигентно същество може да покаже еквивалентно за човек интелигентно поведение. В този конкретен римейк на теста доброволците разполагат само с една дума, за да убедят независим съдник на тяхната човечност.

Резултатите са публикувани в Journal of Experimental Psychology.

В проучването вземат участие около 1000 участници, на които изследователите дават идеи, а доброволците трябва да изберат само една дума. Не е изненадващо, че повечето използват нещо, което ни отличава от машините повече от всичко друго - емоциите. 47% избират дума, която изследователите категоризират като "способността на ума да осъзнава нещо чрез сетивата си" (mind perception), което на практика означава всяка дума, свързана с емоциите или мисловния процес.

"Любов" е най-популярна с 14% от общия брой гласове. На второ и трето място са думите "състрадание" (3.5%) и "човешки" (3.2%). 

Предложени са още 9 категории, включително животни (като "пингвин" и "котенце"), храна (като "пица" и "пудинг"), телесни функции и ругатни ("пенис", "диария"). Тези с най-богато въображение имат възможност да изберат думи като  "bootylicious", "onomatopoeia" и "doh".

В следващия етап на експеримента изследователите обединяват най-популярната дума от всяка категория на случаен принцип - например "банан" и "моля". След това нов набор от доброволци (общо 2 405 души) трябва да прецени коя от двете думи е избрана от човек и коя е избрана от машина. (А всъщност и двете думи са избрани от човек, но това не бе фокусът на експеримента.)

Какво се установи?

Като начало, ако някога ви подложат минитест на Тюринг, за да докажете, че сте човек, не избирайте думата "робот". Този отговор е гласуван като най-малко убедителен. "Любов", "моля" и "милосърдие", всичко подобно е много по-добре, но най-ефективната дума в теста е "лайно". 

Изследователите проверяват само най-популярните думи и би било интересно да се види доколко по-оригинални думи като "supercalifragilisticexpialidocious" и "swagger" ще се справят в мисловния експеримент.

Но резултатите от изследването водят до извода, че повече думи "табу", които предизвикват развеселени реакции, могат да ни определят като човек повече от по-малко противоречиви думи като "банан" и "жив". 

Източник: IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !