Кой е факторът, който показва, че епидемията затихва

Ваня Милева Последна промяна на 24 февруари 2020 в 09:53 9509 0

Изминаха повече от седем седмици от началото на епидемията от коронавирус, тръгнала от китайския град Ухан. Оттогава са починали поне 2600 души, а над 79 000 са се разболяли по данни от тази сутрин.

Постоянното разпространение на вируса предизвиква въпроса: Кога ще свърши това?

Едно скорошно проучване от китайския център за контрол на заболяванията установи, че заболяванията в Китай може да са достигнали своя връх на 1 февруари, когато най-голям брой пациенти, са показали симптоми.

Това може да е знак, че епидемията вече намалява, но изследователите предупреждават, че тя може да се възстанови, след като китайските жители се върнат на училище и на работа.

"Данните от Китай продължават да показват спад в новите потвърдени случаи", заяви на пресконференция в четвъртък генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аханом Гебрейес.

Все пак е рано да се каже, че опасността е отминала.

"Тази тенденция трябва да се тълкува много внимателно", предупреждава Гебрейес. „Тенденциите могат да се променят, когато се засегнат нови групи от населението. Рано е да се каже дали този спад ще продължи. Всички сценарии все още са на дневен ред".

Една важен фактор може да ни каже кога епидемията е обърнала своя ход, заяви Лорън Ансел Майерс (Lauren Ancel Meyers), епидемиолог от Тексаския университет в Остин, пред Business Insider

Това е средният брой хора, които могат да заразят от един носител на вируса или R0. Епидемиолозите го наричат ​​"базово репродуктивно число" и то показва колко заразен е вирусът.

За да може да се каже, че епидемията затихва, R0 трябва да е под единица, обяснява Майерс.

"Това означава, че средно всеки човек заразява по-малко от един друг човек и тогава епидемията ще се свие и изчезне".

Това все още не е така. Едно неотдавнашно проучване на близо 140 хоспитализирани пациенти в Ухан показва, че R0 за коронавируса е 2.2, което означава, че средно пациентите са разпространили вируса на повече от двама души.

Изследване в Journal of Travel Medicine прецени, че R0 е около 3.3.

Лекар, облечен със специален защитен костюм в Ухан. Кредит: Wikimedia Commons

Вирусът може да се разпространи по-далеч, отколкото предполагаме

Ежедневният брой на новите случаи в Китай изглежда намалява, но все още има много възможности случаите да останат нерегистрирани.

На 13 февруари здравната комисия на Хубей отчете драматичен скок в случаите - около 14 800 нови случая за един ден - след като започна да отчита диагностицираните чрез компютърна томография. Преди това всички случаи са потвърждавани чрез лабораторни тестове.

Но седмица по-късно Хубей се връща към първоначалния си метод за отчитане и изважда от статистиката потвърдените чрез компютърна томография пациенти, показали по-късно отрицателен резултат за коронавирус.

Здравните експерти все още не могат да определят точно доколко се е разпространил коронавирусът или колко е вирулентен.

„Не знаем дали хората са заразни, преди да имат симптоми, и не сме сигурни колко са инфекциозни дори кагато имат симптоми“, признава Майерс.

"Ако приемем, че има връзка между двете и че хората не са хоспитализирани, не са изолирани през първата седмица от симптоматичния си период, то това със сигурност е ключова възможност за предаването на вируса нататък."

За да ограничи това разпространение, Китай наложи  ограничения за пътуване на почти половината от страната, включително блокиране на около 50 милиона души в провинция Хубей, в която е град Ухан.

Жителите на Ухан са длъжни да носят маски на публично място и да преминават през проверка на температурата преди да влязат в супермаркетите.

Но Майерс отбелязва, че един пациент може да бъде заразен, без да проявява симптоми в продължение на пет или повече дни.

Наскоро китайските лекари идентифицираха асимптоматична жена от Ухан, която вероятно е предала вируса на членовете на семейството си.

"Ако значителна част от случаите са леки, безсимптомни или умерени и хората не се разболеят достатъчно, че стигат до лекар или болница, тези случаи не могат да попаднат в статистиката на общественото здравеопазване", пояснява Майерс.

Изследването на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията идентифицира по-малко от 900 случая без симптоми сред повече от 72 000 досиета на пациенти, но това проучване, разбира се, включва само хора, посетили болница.

Проучването открива също, че около 80 процента от случаите с коронавирус са леки, което означава, че пациентите могат да изпитат треска или суха кашлица, но вероятно нямат затруднено дишане или не развиват тежка белодробна инфекция.

Карта в реално време, която показва колко бързо се разпространява вирусът по света. Кредит:  Johns Hopkins

Все още има време за овладяване на епидемията

Майерс заяви, че текущите оценки на това колко заразен е вирусът все още разчитат на данни от началото на епидемията, така че вероятно положението се е променило.

"Като се има предвид, че здравните организации по света са в степен на готовност и наистина се опитват да предотвратят и открият заразените, бихме очаквали, че базовото репродуктивно число ще бъде по-ниско", отбелязва Майерс.

Но засега, заяви Тедрос Гебрейес, страните по света трябва да се отнасят към вируса като "обществен враг номер едно".

„Прозорецът от възможности за ограничаване на огнището остава отворен“, потвърди той в четвъртък. „Това е моментът за атака срещу вируса, докато все още може да се контролира“.

Това означава да се вложат средства за скрининг на летищата, създаване на съоръжения за изолиране на предполагаемите пациенти и снабдяване на болниците със защитно оборудване, за да се предотврати заразяването на здравните работници.

Фактът, че всеки ден все още се отчитат нови смъртни случаи, е повод за безпокойство, заяви Майерс.

„Не мисля, че въз основа на данните, с които разполагаме, не може да бъдем спокойни. Все още се опитваме да се ориентираме в сценарий с голяма неопределеност."

Източник: Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !