Кой е най-големият учен сред музикантите

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 януари 2016 в 13:03 14257 9

Queen, може би най-академичната рок група, поставила началото си в Кралския колеж в Лондон 1968 г.

Кой от музикантите има най-висока академична квалифиция? Това е една от последните дискусии в Quora - популярна система за обмяна на знания, социална онлайн услуга за въпроси и отговори.

Този дебат разкрива за пореден път разнообразието на една творческа личност.

След лидерите е безспорно е астрофизикът Брайън Мей - основател, солокитарист и автор на песни на легендарната група Queen. 

Rishabh Goel:

Един добър пример е Брайън Мей (Brian May), китарист и автор на песни на групата Queen. Mей учи физика и математика в Кралския колеж в Лондон и се дипломира с бакалавърска степен и награда ARCS по физика, след като получава ниво Upper Second-Class.

После продължава обучението си на същото място, в Кралския колеж, в катедрата по физика и математика, за да се получи степен доктор на науките. Мей почти изпълнява докторската програма за изучаване на отразяването на светлината от космическия прах и скоростта на движение на праха в Слънчевата система, но я изоставя, когато групата Queen започва да печели популярност.

Но по-късно става съавтор на две научни статии и съавтор на книгата "Големият взрив! Пълна история на Вселената", която е публикувана през октомври 2006 година.

През октомври 2007 г., 30 години след началото на изследванията си, приключва своята докторска дисертация на тема "Проучване на радиалната скорост на космическия прах", провежда защита и внася необходимите промени.

Mей официално завършва университета на 14 май 2008 г. с церемония по връчване на дипломите и наградите в Роял Албърт Холl. На 17-ти ноември, 2007 г. е назначен за ректор на Университета в Ливърпул Джон Мурс, заемайки мястото на Чери Блеър (Cherie Blair).

Започва да изпълнява задълженията си през 2008 година.

Ето и други отговори:

Abhinav Lakshminarayan:

Роджър Уотърс (Roger Waters), басист и вокалист на групата Pink Floyd, Учи архитектура в Университета в Уестминстър. Там се запознава с бъдещите основатели на групата, Ник Мейсън и Ричард Райт.

Също така си струва да споменем и Джон Петручи (John Petrucci), соло китарист на групата Dream Theater и Liquid Tension Experiment. Петручи учи в Музикалния колеж Бъркли в Бостън заедно с приятеля си от детството John Myung (бас). Там се срещат с Mike Portnoy (барабани). Това трио, към което се присъединява Kevin Moore (кийборд), основава групата Majesty, по-късно преименувана на Dream Theater.

Lawrence Gimenez:

Като пример мога да дам Greg Graffin на легендарната пънк рок банда Bad Religion. Той има магистърска степен по геология и докторска степен по зоология. Преподава в университета Корнел, САЩ, където е известен като "пънк професорът".

Mitul Kanji:

Фронтменът на The Offspring Декстър Холанд (Dexter Holland) има бакалавърска степен по биология и магистърска по молекулярна биология от Университета на Южна Калифорния. В същия университет Декстър става доктор, но в крайна сметка изоставя обучението си, за да се посвети на групата си.

Sofia Noori:

Дени Цейтлин (Denny Zeitlin), роден 10 април 1938 в Чикаго, Илинойс, е американски джаз пианист и композитор, професор по психиатрия в Университета на Калифорния в Сан Франциско.

Той записва повече от 30 албума, които включват повече от сто оригинални творби, и печели първото място в международната класация на джаз критиците на списанието "Down Beat" през 1965 и 1974 (International Jazz Critics Poll).

Цейтлин учи в Университета на Илинойс в Урбан-Шампейн и Факултета по медицина в Университета Джонс Хопкинс, а също специализира психиатрия в Университета на Калифорния в Сан Франциско.

Той е един от най-изявените живите джаз пианисти.

А вие имате ли предложения?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.01 2016 в 08:40

Аз бих посочил, руския композитор Александър Бородин. Той е химик с реален принос в химията. Няколко реакции носят неговото име. Доктор по медицина, професор, академик и т.н. И освен това е велик музикант. Мисля, че заслужава първото място.

18.01 2016 в 07:09

Жан Мишел Жар е завършил електроника,а и сам си прави част от инструментите.

18.01 2016 в 02:24

Всички от Куийн са високо образовани. Фреди има диплома за графичен дизайн,Роджър Тейлър - по биология, а Джон Дийкън - по електроника.

17.01 2016 в 23:02

И професор Евгени Дайнов. Много ме кефи групата му.

17.01 2016 в 22:46

Милко Калайджиев - селскостопанския техникум в Свиленград. Да не е лесно, а?...

17.01 2016 в 21:20

Ами българският чалга певец от индуски произход с фамозното име Бер се Бер! На същият баща му е индус, завършил е Бомбайската школа за дамска висша мода, а майка му Донка е била келнерка на шабленския плаж.
Запленен от модните тенденции на гениалния си баща, певецът пее, облечен с дамско облекло, в традиционния червен за индусите цвят.

17.01 2016 в 17:34

Ами Джон Лорд (лека му пръст ) клавиши на Deep Purple , завършил Кралски Музилален Коилеж в Лондон

17.01 2016 в 17:10

Вероятно Хърби Хенкок.
Поне, ако става дума за професионални музиканти.

17.01 2016 в 14:40

Мира Аройо (родена в България) от Лейдитрон е завършила молекулярна генетика в Оксфордския университет.