Кой е най-приятният аромат за всички хора

Възприемането на миризми се оказа универсално за представители на различни страни, региони и култури

Ваня Милева Последна промяна на 06 април 2022 в 00:01 10056 0

Кредит Pixabay

Възприемането на различни миризми - както приятни, а също и отблъскващи - като цяло е еднакво сред хората, въпреки всички културни различия.

Експеримент с представители на различни култури и групи с напълно различен начин на живот показват, че повечето хора предпочитат един и същ аромат: ванилия.

Този резултат показва универсалността на възприемането на миризмата и нейната еволюционна стойност за нашия вид.

Предполага се, че възприемането на миризмите като приятни или неприятни трябва да зависи от поне няколко фактора: личен опит, местна културна традиция и свойства, които са универсални за всички хора. Това е установено и по-рано, но новото изследване показва какъв е приносът на всеки от тях на базата на експерименти с почти 300 доброволци от различни региони, държави и култури.

Извадката включва представители на групи от ловци-събирачи, обикновени жители на селските райони и жители на градовете на най-големите столици, жители на тропическите гори на Тайланд, мексиканските пустини, планинските райони на Еквадор и небостъргачите на Ню Йорк. На всеки участник е предложен комплект от десет аромата, които той е трябвало да подреди от най-приятния, по свой вкус, до най-отблъскващия.

Възприемане на 10 миризми от различни култури, от изовалерианова киселина (отгоре) до ванилин (отдолу). Лявата колона е средната позиция на миризмата в класацията. Кредит: Arshamian et al., 2022

В топ 3 по привлекателност са ароматите на ванилия, последвана от етил бутират, който мирише на праскови, и линалоол (плодово-цветен аромат).

Миризмата, която повечето участници смятат за най-малко приятна, е изовалериановата киселина, която може да се намери в много храни, като сирене, соево мляко и ябълков сок, но също и в потта на краката.

Позицията в тази класация е свързана с местната култура само с 6%; 54% зависи от личните предпочитания, 40% - от универсалното за всички хора възприятие, установява проучването.

Според авторите възможна причина хората да смятат някои миризми за по-приятни от други, независимо от културата, е еволюционно предимство, защото  увеличава шансовете за оцеляване като един от най-надеждните начини за оценка например на качеството на потенциалната храна.

„Сега знаем, че има универсално възприемане на миризмата, което се ръководи от молекулярна структура и това обяснява защо харесваме или не харесваме определена миризма“, заключава водещичт автор Артин Аршамян, изследовател в катедрата по клинична невронаука оу Университета Каролинска, Швеция. "Следващата стъпка е да проучим защо това е така, като свържем това знание с това, което се случва в мозъка, когато усетим определен аромат."

Справка: Artin Arshamian, Richard C. Gerkin, Nicole Kruspe, Ewelina Wnuk, Simeon Floyd, Carolyn O’Meara, Gabriela Garrido Rodriguez, Johan N. Lundström, Joel D. Mainland, Asifa Majid. The perception of odor pleasantness is shared across cultures. Current Biology, 2022; DOI: 10.1016/j.cub.2022.02.062

Източник: People around the world like the same kinds of smell
Karolinska Institutet

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !