Кой е плавал на кораба от Антикитера с "първия компютър"

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 септември 2016 в 09:00 13715 0

Специалисти по подводна археология от океанографския институт на Масачузетс са намерили човешки кости при разкопки на един забележителен потънал римски кораб, от който е изваден загадъчния древен инструмент, наречен механизмът на Антикитера, съобщава списание Nature.

Изследователите са открили погребани под пясък и фрагменти от древна керамика, останки на моряк, загинал преди 2000 години. Тази последна находка би могла да позволи на изследователите да извършат безпрецедентен ДНК анализ на човешки кости, които са оцелели хиляди години в морето, предлагайки поглед към живота през първи век пр.н.е.

Потъналият кораб близо до Антикитера е известен отдавна. Той се прочува, когато през 1901 година са извадени от дъното на Егейско море не само останки от различни луксозни изделия от стъкло и керамика, но и едно сложно устройство, известно като механизмът на Антикитера. Устройството е за извършване на различни изчисления за движението на небесните тела ("Древногръцкият механизъм от Антикитера се оказа астрономически компютър (видео)").

За този изминал век археолозите многократно са се спускали под водата от Антикитера. Корабът е голям и тежко натоварен и от него са извадени още много интересни неща - амфори, монети, статуи, огромна бронзови котва и др.

Намерени са били и останките на още няколко души. Кораба очевидно е потънал заради силна буря, която го е разбила в скалите. Но въпреки че са били близо до брега, много хора не са успели да се спасят. Уви, вече извадените останки са негодни за ДНК изследвания, защото са съхранявани при неподходящи условия.

Обикновено рядко се намират останки при разкопки на древни потънали кораби, защото когато минат векове, те се разпадат, изяждат ги рибите или просто ги отнасят теченията.

Но сега в Антикитера археолозите са намерили уникално запазени части от скелета - ребра, бедрени кости, ръце и част от черепа с три зъба. Най-важното е, че са запазени части от слепоочните кости, от които може да се извлече материал за ДНК анализ.

Ханес Шрьодер (Hannes Schroeder), прочут датски специалист по ДНК на древните хора, който се е заел с анализа на останките, се надява след няколко месеца да покаже резултати. Това означава, че със съвременната технология за разшифроване на генома ще бъде възможно да се разбере не само пола, възрастта и височината на човека, какъв цвят са били косите и очите му, но и къде е роден. Интересно е и да се разбере какви са тези парчета от желязо, намерение близо до скелета.

Засега Шрьодер предполага, че загиналият е млад мъж, вероятно роб, защото железните парчета може да са от веригата му, която му е попречила да се спаси.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !