Кой "измете" астероида Рюгу?

Повърхността на астероида Рюгу се оказа без прах

Ваня Милева Последна промяна на 23 август 2019 в 11:08 14417 0

На повърхността на малкия околоземен астероид Рюгу е изненадващо липсва обичайния за подобни тела фин прах, показват наблюдения от германския спускаем апарат MASCOT. Учените се питат как точно се почиства повърхността му.

Астероидът, за който се смята, че се е образувал при разпадането на по-голямо тяло преди около 700 милиона години, няма атмосфера, която да го предпази от междупланетния прах, носещ се в Слънчевата система. Слънчевият вятър от заредени частици бомбардира космическите скали с висока скорост, разграждайки повърхностите им на фини слоеве прах като тези, открити на Луната и астероида Веста.

През 2018 г. японската междупланетна сонда "Хаябуса-2" успешно приземи няколко малки роботизирани модула върху астероида, сред които е германската летателна машина с размер на микровълнова печка, наречена MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout).

MASCOT направи снимки с висока разделителна способност, които не показват следи от прахови частици с размер до около 100 микрометра, приблизително дебелината на лист хартия.

Изследователите съобщават в статия, публикувана в Science, че са забелязали тази  неочакваната особеност на повърхността на Рюгу - прахът е практически невидим върху нея.

„След няколко десетки милиона години трябва да има прах по повърхността“, коментира планетологът Ралф Джаман (Ralf Jaumann) от германския аерокосмически център в Берлин. "Ако липсва, трябва да има някакви физически, геоложки процеси, които почистват тези тела."

Германската сонда MASCOT направи тази снимка малко преди кацането си на астероида Рюгу. Апаратът засне пейзаж от ронливи и назъбени скали, но почти никакъв прах. Кредит: R. JAUMANN ET AL/SCIENCE 2019

Рюгу би могъл да крие праха си в порести скали или дълбоко във вътрешността си, предполага Джуман и колегите му. Трептенето поради метеоритните удари може да измести частиците в по-големи повърхностни скали или надолу през малки повърхностни пукнатини до центъра на астероида.

Или Рюгу би могъл да разпръсква праха в космоса, когато слънчевата светлина загрява повърхността му от лед и отделя летливи газове. Бену, който е подобен астероид, изхвърля в космоса струйки прах от малки скали, според данни от космическия кораб OSIRIS-REx на НАСА. Но Джаман смята, че обяснението е по-малко вероятно за Рюгу. Наблюденията на японския кораб "Хаябуса-2", който обикаля около Рюгу от юни 2018 г. и закара там MASCOT, предполага, че Рюгу има по-малко вода в минералите си, отколкото Бену.

Модулът MASCOT направи много снимки на повърхността на Рюгу и разкри неравен терен, до голяма степен без прах. Кредит: R. JAUMANN ET AL/SCIENCE 2019

Възможно е и друго обяснение за праховите струйки на Бену, коментира главният изследовател на OSIRIS-REx Данте Лаурета (Dante Lauretta) от Университета в Аризона, Тусон. Той смята, че честите температурни промени на повърхността на Бену, вследствие на въртенето на астероида, биха могли да предизвикат разтрошаването на по-големите скали, пръскайки частици в космоса.

Ако нещо подобно се случва с Рюгу, "тогава Рюгу също трябва да изхвърля частици", коментира Лаурета. "Хаябуса-2" може просто да не е в нужната позиция, от която да са видими струите. 

Но разтрошаването на скалите може да създаде повече прах, а не по-малко, отбелязва той. Отговорът на загадката може да не се открие преди края на 2020 г., когато "Хаябуса-2" ще върне на Земята проби от повърхността и под нея на астероида.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !