Кой по-добре схваща фокусите - птица или човек? (видео)

Как магията пред публика от животни ни помага да изучаваме мозъка

Ваня Милева Последна промяна на 02 юни 2021 в 08:18 5953 0

Евразийска сойка избира коя ръка смята, че съдържа червей след изпълнението на фокус. Ако птицата е разбрала правилно, тя може да изяде червея. Кредит: Elias Garcia-Pelegrin

Видеоклипове на фокусници, изпълняващи трикове с животни, и техните забавни реакции привличат милиони гледания онлайн.

Един учен забелязва възможност да сравни начина, по който хората и другите животни мислят, когато се показва един и същи фокус на доброволци и европейски сойки, сравнявайки способностите им да прозрат измамата. Той открива, че птиците са по-добри средно, но са и също толкова податливи като нас на някои от триковете на добър фокусник и все пак успяват да разберат хякой фокуси.

„Знаем, че хората се заблуждават от магически ефекти - иначе фокусниците не биха имали работа“, коментира докторантът Елиас Гарсия-Пелегрин (Elias Garcia-Pelegrin) пред Inverse. "Въпросът е дали ще работят при животните? И ако е така, какво означава това за техните процеси на внимание и възприемане?"

Измерването на това как животните реагират на погрешно насочване, илюзия и ловкост на ръцете може да извлече специфични характеристики за когнитивните способности на животните.

„Магията е нарушение на очакванията в най-чистата си форма“, отбелязва Гарсия-Пелегрин. „Ако сте свикнали с предмети, които летят, или обекти, изчезващи във въздуха, тогава магията изобщо няма да ви изненада“.

Изследваните животни трябва да разбират определени понятия - елементи като гравитацията и обща интуиция за начина, по който работи светът, за да могат да възприемат магическите трикове както хората.

Миналата година екип от Университета в Кеймбридж публикува статия, в която се аргументира потенциалът за извършване на фокуси върху животни при изследвания в неврологията. Както посочват авторите, някои птици от сем. Вранови са особено обещаващи обекти за изучаване. Тези птици са не само много умни, но някои членове на семейството обичат да подлъгват своите събратя в гората, преструвайки се, че съхраняват ядки на едно, а тайно ги крият на друго място.

Гарсия-Пелегрин изпълнява три фокуса пред евразийски сойки (Garrulus glandarius) в лабораторията за сравнителна когнитивност на Кеймбридж.  В лабораторията се изследват как когнитивните способности на животните варират при различните видове, включително членове на семейство гарвани и главоноги .

Гарсия-Пелегрин е професионален фокусник, както и когнитивен учен. Както показва видеото по-долу, той използва три стандартни трика - известни като "прехвърляне от длан на длан", "френска капка" и "бързо  подаване" - за да тества способността на шест евразийски сойки да определят в коя ръка държи червей. Птиците изяждат червея, ако първото им предположение е било правилно.

„Тези магически ефекти са специално избрани, тъй като използват различни знаци и очаквания, които заблуждават зрителя да мисли, че един обект е или не е прехвърлен от едната в другата ръка“, пишат Гарсия-Пелегрин и съавтори в Proceedings of the National Academy на науките.

Сойките обикновено разгадават фокуса "френска капка" или "прехвърляне от длан на длан", избирайки правилната ръка съответно 70 и 60 % от случаите. При "Бързото подаване" сойките успяват само 26 % от изпитанията.

Видеоклиповете на Гарсия-Пелегрин на същите трикове, но не пред сойки, са показани на 80 души, за да се разбере колко често могат да изберат правилната ръка, която държи червея. Успехът варира между 13 и 27 % за трите фокуса. Може би за хората наградата е по-малко мотивираща - леко успокоение, че сме надхитрени от същества с "птичи мозък". От друга страна, хората избират правилната ръка почти перфектно в повечето тестове за сравнение, докато дори най-силните играчи сойки правят значителен процент грешки.

Сойките обаче не са развили същите очаквания относно начина, по който хората преместват предмети от ръка на ръка, както и ние. Маговете разчитат на тези очаквания в своята публика. 

Евразийски сойка държи под око ръцете на Елиас Гарсия-Пелегрин, докато изпълнява „френска капка“, фокус, който заблуждава повечето хора, но сойките обикновено могат да го разберат. Кредит: Elias Garcia-Pelegrin

Приликите между начина, по който сойките крият храна от други потенциални крадци, и начина, по който фокусниците заблуждават публиката, са поразителни. Това правят не само сойките, но и техните събратя от сем. Вранови.

Шимпанзетата използват ход, който изследователите наричат ​​„тактическа измама“, който включва отдалечаване на погледа им от желания предмет, за да заблудят конкурента. Сойката защитава храната си, като се преструва, че я крие на едно място, забива клюн в земята като блъф, но всъщност я скрива на друго.

„Те крият хранителни продукти дискретно след множество блъфиращи действия“, отбелязваи изследователите в статията. „Крият предмети в торбичката си в гърлото, подобно на тайните джобове на фокусник, и ловко подвеждат околните, подобно на техниките за ловкост на ръцете на фокусниците".

В бъдеще Гарсия-Пелегрин се надява, че изследванията могат да отговорят на три основни въпроса за възприемането на магията от животни:

  1. Дали фокуси, аналогични на тези, които заблуждават хората, ще работят и за животните
  2. Кои части от трика заблуждават животното и какво означава това за начина, по който животните възприемат света
  3. Как животните кодират измамата в поведението си - например разстроени, раздразнени, любопитни или отказващи да ядат храна

Гарсия-Пелегрин и колегите му отбелязват, че за да насочите вниманието на животното погрешно, трябва първо да го имате. Някои видове може да не обръщат достатъчно внимание на хората, че експериментите са излишни.

Какъвто и да е резултатът от бъдещи експерименти, емпиричните доказателства, че животните могат да се занимават с фокуси, вече са налице, Гарсия-Пелегрин коментира: "Ако животните не бяха проницателни, нямаше да имаме 10 000 видеоклипа в YouTube".

Справка: Exploring the perceptual inabilities of Eurasian jays (Garrulus glandarius) using magic effects

Elias Garcia-Pelegrin, Alexandra K. Schnell, Clive Wilkins, and Nicola S. Clayton
PNAS June 15, 2021 118 (24) e2026106118; https://doi.org/10.1073/pnas.2026106118

Източник:

What performing magic for animals teaches us about the brain, Inverse 

Can You Beat A Bird At Spotting A Magic Trick?, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !