Кой прехвърли гениталния херпес на хората

Представители на изчезнал вид примати научиха вируса да живее в гениталиите и го предадоха на Хомо сапиенс

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 октомври 2017 в 08:34 6097 0

Реконструкция на лицето на Paranthropus boisei. Източник: Cicero Moraes / CC BY-SA 3.0.

Два вида вируси на херпеса поразяват човека: първият причинява обриви по устните (HSV1), а вторият - на външните гениталии (HSV2). Произходът им е различен - обикновеният херпес сме наследили от нашите предци - известно е, че от него е страдал общ предшественик на човека и шимпанзето.

Но след като сме се отделили от шимпанзетата преди около 7 милиона години, HSV2 не е засегнал предците на човека. Чувствителността към него се връща у нашите предци преди 3 до 1,4 милиона години. Заразени сме от други примати, но не директно, а чрез посредници. Сега антрополози от Кеймбридж и Оксфорд разбраха кои са тези посредници.

Проучването е публикувано в списание Virus Evolution.

Групата на хоминините обхваща съвременните хора и всички видове наши непосредствени предшественици, които са по-тясно свързани с хората, отколкото със шимпанзетата.

Paranthropus boisei .Реконструкция: Roman Yevseyev.

Към нея принадлежи и изчезналият вид Paranthropus boisei - двукрак примат с малък мозък и плоско лице. Британските учени смятат, че именно чрез парантропа вирусът на гениталния херпес е прескочил от предците на шимпанзетата към предците на съвременните хора. За да преодолее междувидовата бариера, вирусът на херпеса се нуждае от две неща - близък контакт и успешна мутация, която да позволи на вируса да се адаптира към новия си гостоприемник.

Близък контакт с вируса е сексуалният акт, но учените смятат, че Paranthropus boisei е ял от месото на предците на шимпанзетата, а заедно с него е получил вируса HSV2. 

Докато вирусът се размножава в клетките на епидермиса около устните, той не издържа на конкуренцията с HSV1, но след това намира друго място за живот - външните гениталии. Нашите отдалечени предшественици, Homo erectus, също са яли месо, включително месо от P. boisei, и вече от тях са получили вируса, който се е адаптирал да живее на повърхността на гениталиите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !