Кой се носи по водите на езерото? Една зла магьосница Моргана (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 октомври 2016 в 09:00 18419 0

Клипът, публикуван от Джейсън Аселин (Jason Asselin) на 10 октомври в YouTube, бързо събра над 2 и половина милиона гледания. Загадъчният феномен е наблюдаван на Горното езеро, което е част от системата на Големите езера, разположени на границата на Съединените щати и Канада.

Авторът пише, че е заснел "мистериозен кораб" и "неидентифициран плаващ обект". Но едва ли е нещо мистично. Използвайки "бръснача на Окам" ще изрежем всички по-фантастични хипотези - НЛО, "летящи холандци" и духове. Реалността е по-проста и прозаична.

Това, което е видял Аселин, е оптична илюзия, създадена от пречупване на светлината (рефракция) - мираж или явление, наречено "Фата Моргана" в чест на злата магьосница Моргана Лефей (Morgan le Fay) от епоса за "Рицарите на кръглата маса".

Миражите са ниски или долни, когато се виждат под обекта и горни (високи) - когато се виждат над обекта. Има и странични миражи – изображението е встрани от предмета. А когато миражът е сложен, в който едновременно се наблюдават няколко вида миражи, се нарича Фата Моргана.

Фата Моргана е горен мираж, който се състои от няколко изображения. Те обикновено се реят високо във въздуха в деформиран вид -  преобърнати, изкривени или увеличени.

Горното езеро често създава условия за поява на миражи. Този натоварен с руда кораб е заснет от фотографа Шон Малоун на 22 май, 2015 г. 

Как се образуват миражите

Събития като това са редки, но обикновено се случват от средата на април до средата на юни. Явлението може да се случи по всяко време на деня, но метеорологичните условия трябва да са перфектни. Атмосферата трябва да е много стабилна и с ясно небе, малко вятър и високи температури близо до повърхността на водата.

Езерото все още е доста студено в края на пролетта, но температурата на въздуха, се доближава до летни нива. Миражите най-вероятно се образуват, когато има много топъл въздушен слой над студената вода и няма вятър. Това състояние над езерото се нарича "инверсия". Промяната в плътността на въздуха изкривява светлинните лъчи и създава мираж.

Студеният въздух е по-плътен от топлия и затова има по-голям коефициент на пречупване. Когато светлината преминава от оптично по-плътна към оптично по-рядка среда, тя се пречупва в посока, обратна на посоката на температурния градиент. Ако преминава от оптично по-рядка среда към оптично по-плътна, светлината се пречупва по посока на температурния градиент.



Миражите са преобърнати, ако лъчите, идващи от крайните горни и долни точки на предмета се пресичат. Такива миражи  се наблюдават над студено море, преохладени повърхности на сушата, в полярните области.

Долните миражи най-често се срещат в пустинята или върху нагрят асфалт. Изображението на небето на повърхността създава илюзията за локва или оазис в пустинята.

Ако топлият въздух е близо до земята, лъчите се пречупват като в отворена нагоре парабола. Окото може да вижда само по права линия, която в случая е тангентата на траекторията в точката, в която достига окото пречупения на парабола лъч. 

При силна инверсия на температурата коефициентът на пречупване и плътността на въздуха могат да намаляват с височината толкова бързо, че радиусът на кривината на лъча да стане равен на радиуса на Земята. Видимия хоризонт ще се повдигне толкова, че повърхността на Земята ще стане сякаш плоска.

В случай на още по-изразена приземна инверсия на температурата, изкривяването на лъча става по-малко от кривината на Земята. Видимият хоризонт е над реалния. Над хоризонта се издигат и стават видими обекти, намиращи се далеч зад геодезичния хоризонт. 

Призрачната земя, която са търсили десетилетия в Арктика, наречена о. Санников, но така и не са я намерили, най-вероятно е била мираж. Това може да е изображение на един от островите Де Лонг, разположени в същото това направление, но на по-голямо разстояние в океана.

Атмосферните условия могато да променят траекторията не само на видимата светлина, но и на радиовълните и на звуковите вълни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !