Кой употребява никотин и защо?

Международни експерти обсъдиха темата на 8-мия Глобален форум за никотина

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 07 юли 2021 в 08:31 16933 0

Кредит НаукаOFFNews

Осмото поредно издание на Глобалния форум за никотина (ГФН) се проведе през юни хибридно онлайн и в Ливърпул, Великобритания. Събитието събра на едно място за дискусии здравни експерти, специалисти по обществено здраве, представители на индустрията и инвестиционни анализатори.

Единият от панелите беше насочен към въпроса кои са потребителите на никотин и какво ги кара да го правят. В дискусията взеха участие Сайра Салим-Сантори (Великобритания) - клиничен психолог с опит в работата с пациенти, отказващи цигарите, Чарлс Гарднър (САЩ) - съветник на СЗО и Фондациите Рокфелер и Свят без дим, Мирослав Дворнижак (Полша) - химик и автор на блог за бездимни алтернативи на тютюнопушенето и Бегт Вилберг (Швеция) - експерт по орални никотинови продукти. 

Учените се обединиха около тезата, че потребители на тютюневи изделия се намират във всяка социална и етническа група. Въпреки това в повечето страни много по-голям е делът на пушачите в социално непривилегированите групи, тези с по-ниско образование и доходи, заети с физическа дейност, настанени в социални домове, без постоянен дом и т.н.

Чарлс Гарнър обърна внимание и на факта, че традиционните мерки за намаляване на тютюнопушенето като ограничаване на местата за пушене, повишаването на цената на изделията и др. работят, но основно в богатите страни. В развиващите се страни делът на бедните и съответно на пушачите е значително по-голям. Тези хора имат и ограничен достъп до консултация или бездимни алтернативи.

Въпреки това САЩ все още има 14-15% пушачи. А 40% от пушачите са хора с психически или неврологични смущения - синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ), аутизъм, биполярно разстройство и др. Според Гарнър това не е изненадващ факт, тъй като пристрастяващият ефект на никотина е свързан именно с химията на приятните усещания, които са честа липса при хората с подобни състояния.

По отношение на причините за започване на тютюнопушенето Бенгт Вилберг беше категоричен - "хората започват да пушат от глупост". И четиримата експерти потвърдиха, че в много голяма част от случаите натискът от обкръжението, приятелите или социалната среда е причината младите хора да опитат цигари за пръв път. Мирослав Дворнижак подчерта, че достъпността на електронните цигари с течност, лесната им употреба и липсата на миризма са голяма част от причините младите да започват да употребяват никотин точно по този начин. 

И четиримата панелисти се обединиха в мнението, че представянето на коректна научна информация и достъпът на всички непривилигировани групи до алтернативни продукти е пътят към разрешаването на проблема с тютюнопушенето. Експертите бяха категорични, че стратегиите за намаляването на вредата от тютюнопушенето са начинът хората, които не могат или не желаят да се откажат от тютюнопушенето, да намалят вредата за себе си и околните. 

Мирослав Дворнижак коментира, че в Полша стратегията за борба с тютюнопушенето все още е на принципа "спри да пушиш или умри". Той коментира, че достъпът до информация за въздействието на никотина и на останалите съставки на тютюневия дим, които са основен причинител на заболяванията, е ограничен и изнасяните данни са погрешни, което подвежда пушачите. 

Според Бенгт Вилберг е необходимо, от една страна, информацията за бездимните алтернативи да бъде възможно най-много, а от друга страна, самите производители трябва да се насочат адекватно към конкретните пазари и техните специфики. 

Сайра Салим-Сантори коментира, че именно предаването на вече натрупаната научна информация за цигарите, никотина и бездимните продукти е ключовият момент. Разпространението на данните и промяната в приемането на никотина и неговата роля при заболяванията, свързани с тютюнопушенето, са правилният начин за решаване на проблема според експерта. Стигмата, налагана на пушачите в някои общества, обаче, не е работещ вариант и рядко дава положителен резултат. Салим-Сантори подчерта, че е важно да се разбере какво наистина кара хората да пушат и да продължават да го правят, но са необходими още много проучвания, без субектите да бъдат обвинявани или потискани заради вредния си навик.  

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !