21 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Кокосовите раци щипят с повече сила, отколкото хапят крокодилите (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 ноември 2016 в 11:00 219510

Кокосовите раци (или кокосовите крадци) се оказаха най-силните ракообразни, според изследване на японски учени.

Статията е публикувана в списание PLOS One

Най-големите сред ракообразните са японските раци-паяци, които обитаваи покрайнините на Японско море. Но на сушата най-големи сред този тип животни са кокосовите крадци (Birgus latro) . Дължината на тялото им може да достигне 40 см, а масата - 4 кг

Кокосовите раци са вид десетоноги раци от едно семейство с раците-отшелници (Paguroidea). За разлика от повечето други раци отшелници, те използват празни черупки от само, кокато са малки. Възрастните водят сухоземен начин на живот. Кокосовите крадци често се срещат в тропиците, на островите в Индийски и Западен Тихи океан. 

Те са всеядни и ядат, наред с много други неща, и кокосови орехи, които са им дали името си. Имат много силни щипки, с които могат да вдигнат до 28 килограма. В тези щипки раците използват, за да отворят и раздробят кокосовите орехи и други плодове с твърда черупка, както и за битки и самозащита.

Авторите на статията решават точно да измерят силата на натиск на щипките на кокосовите крадци. 

Oka et al. 2016

Изследователите измерват силата на натиск на щипките на 29 кокосови раци на остров Окинава. Оказа се, че с нарастването на телесната маса на рака се увеличава и силата и варира от 29 до 1765 нютона (3 - 180 kg). Намирайки тази зависимост авторите са пресметнали, че най-големият известен рак с тегло 4 кг би трябвало да има сила на щипките от 3300 нютона (336,5 kg). Това е повече не само от всички други ракообразни, но и от силата на натиск на челюстите на всички сухоземни животни, може би, с изключение на алигаторите.

Тези мощни щипки, отбелязват авторите, позволяват на крадците да се хранят с кокосови орехи, които са недостъпни за другите животни. Благодарение на яките си клещи те могат да ловуват животни с твърди черупки като например свои събратя. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.