Коктейлът с антитела на AstraZeneca е 83% ефективен срещу симптоматичен Covid-19 и след 6 месеца според клинични изследвания

Ваня Милева Последна промяна на 19 ноември 2021 в 00:00 7505 0

(CC BY 2.0)

AstraZeneca заяви в четвъртък, че нейното лекарство за профилактика на Covid-19 е 83% ефективно за намаляване на риска от симптоматични инфекции с Covid-19 шест месеца след прилагане, което показва, че коктейлът с антитела може да се използва като ефективно средство за предотвратяване на тежко заболяване при лица, които могат не развиват силен имунен отговор от ваксините срещу Covid-19.

Според AstraZeneca терапията с антитела, наречена AZD7442, е и 88% ефективна за намаляване на риска от тежък Covid-19 или смърт, когато се прилага на пациенти, заразени с Covid-19 в рамките на три дни след появата на симптомите.

Отделно проследяване на трета фаза показва, че лекарството елиминира риска от тежък Covid-19 и смърт сред всички реципиенти в продължение на шест месеца след прилагане на дозата.

Производителят на лекарства отбелязва, че в проучванията е използвана доза от 300 милиграма AZD7442, приложена в мускулно на лица, които не са били изложени на Covid-19.

Коктейлът с антитела може да се окаже ефективно средство за защита на хора, които може да не развият стабилен имунен отговор след получаване на ваксини срещу Covid-19.

„AZD7442 е единственото дългодействащо антитяло с данни от фаза III, което демонстрира полза както при профилактика преди експозиция, така и при лечение на Covid-19 с една доза", заявява ръководителят на научноизследователската и развойна дейност на AstraZeneca, Мене Пангалос.

700 000а е общият брой дози от лекарството за антитела, които AstraZeneca обещава да достави на правителството на САЩ, в случай че получи разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата. Компанията иска спешно одобрение на FDA за лекарството още през октомври.

Данните на AstraZeneca от изпитанията на лекарството сред вече заразени с Covid-19 пациенти са окуражаващи, но лекарството на AstraZeneca вероятно ще трябва да покаже значително по-високо ниво на ефективност от антивирусните хапчета на Merck и Pfizer, които също показват значителна ефективност за намаляване на риска от смърт и тежки заболявания при високорискови индивиди. Антивирусните хапчета са относително по-евтини и по-лесни за производство в сравнение с препаратите с антитела като AZD7442. Освен това, такива хапчета могат да се прилагат перорално на пациенти извънболнично.

Източник: AstraZeneca’s Antibody Cocktail Is 83% Effective At Preventing Covid-19 Symptoms After Six Months, Trial Shows, Fforbes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !