Колко черни са черните дупки? Лекция на Роса Виктория Димитрова

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 март 2017 в 15:16 3985 0

На 18 март от 18:00 астрофизикът Роса Виктория Муньос Димитрова ще изнесе лекцията "Колко черни са черните дупки?" в "Читалище.то" на ул. Лом 1.

Предсказани още от Общата теория на относителността на Айнщайн през 1916 година, черните дупки и до днес разпалват въображението на всички нас.

Черните дупки представляват област в пространство-времето, където гравитацията е толкова силна, че нищо, дори светлината не може да я напусне. Или поне така смятахме до скоро. Благодарение на най-новите изследвания имаме възможност да разгледаме по-подробно и да се опитаме да разберем природата на тези странни космически обекти.

В тази лекция ще проследим историята от първото откритие на черна дупка до наши дни. Ще разберем кой, кога и защо им е дал това име, колко вида черни дупки познаваме и защо велики учени като проф. Стивън Хокинг казват, че черни дупки не съществуват.

Роса Виктория Муньос Димитрова е астрофизик, докторант към Институт по астрономия в Национална астрономическа обсерватория Рожен, БАН. През 2016 г. след внимателна селекция измежду млади учени от целия свят тя бе поканена да участва в конференцията "Scientific Writing For Young Astronomers” в Чили.

Регистрирайте се за събитието на https://event.gg/5661/ сега, за да се възползвате от преференциалните цени на билетите. 

Повече информация - на фейсбук страницата на събитието.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !