Колко често трябва да храните кучето си? Мащабно проучване разкрива изненадващ отговор

Ваня Милева Последна промяна на 04 май 2022 в 00:01 18997 0

Кредит Pixabay

Всяко куче е различно и в зависимост от порода, размер, възраст и здраве, техните специфични хранителни изисквания също могат да бъдат различни, включително какво трябва да ги храните и колко.

Но колко често? Ново проучване, което оценява състоянието на над 10 000 кучета, предлага някои изненадващи прозрения за очевидните връзки между честотата на хранене и здравето на кучетата - и ключовият извод определено е храна за размисъл.

Според проучването възрастните кучета, които се хранят само веднъж на ден, имат значително по-добри резултати по няколко показателя за здраве, в сравнение с кучета, които се хранят по-често.

„Контролирайки пола, възрастта, породата и други потенциални объркващи фактори, открихме, че кучетата, хранени веднъж дневно, а не по-често, имат по-ниски средни резултати по скалата за когнитивна дисфункция и по-ниски шансове да имат стомашно-чревни, зъбни, ортопедични, бъбречни/пикочни, и нарушения на черния дроб/панкреаса", обяснява в статия изследователският екип, ръководен от водещия автор и изследовател на здравето на кучетата Емили Брей (Emily Bray) от Университета на Аризона.

Резултатите са събрани от данни от голямо текущо проучване за здравето на кучетата, наречено Dog Aging Project.

И все пак резултатите не са особено изненадващи – дори за учените, които правят изследването.

„Изобщо не бяхме уверени, че ще видим разлики в здравето или когнитивните функции на кучетата въз основа на честотата на хранене“, обяснява водещият автор и биостатистик Катлийн Кер (Kathleen Kerr) от Университета на Вашингтон, когато са обявени предварителните резултати през декември.

„Мисля, че щяхме да сме доволни да видим връзка между честотата на хранене и здравето дори само в една област. Бях изненадана да видя асоциации в толкова много области.“

Докато честотата на хранене от едно хранене на ден е свързана с по-добри резултати за кучетата в някои области, в други области това не е толкова ясно. Измерванията за риска от заболяване по отношение на сърдечното, кожното и неврологичното здраве, както и заболеваемостта от рак, не показват статистически значими ефекти.

Освен това изследователите признават редица ограничения, които трябва да имат предвид при своето изследване. Всички данни за храненето са докладвани от собствениците на кучета – което означава, че са възможни грешки в тяхното запомняне и тълкуване – и проучването не е в състояние да разграничи възможното влияние на ограничението на калориите (което не е измерено в проучването) от честота на хранене.

Но въпреки ограниченията, екипът казва, че това е най-голямото досега проучване за честотата на хранене, проведено при кучета-компаньони, и явно има нещо, което се случва тук, което предполага, че храненето на вашето куче само веднъж на ден е свързано с определени ползи за тяхното здраве.

Кредит: Pxhere

Що се отнася до това какво точно е, остава неизвестно и изследователите подчертават, че резултатите показват само връзка, а не демонстрират причинно-следствена връзка – което означава, че не можем да заключим, че по-ниската честота на хранене всъщност води до по-добро здраве при кучетата.

Например може да има много причини, поради които кучетата с по-лошо здраве могат да бъдат хранени по-често от здравите кучета (да получават допълнителни хранения, за да приемат лекарства например), както посочва Брей.

Докато не се знае много повече за основните механизми за това очевидно явление - и последващите изследвания могат някак да обяснят резултатите допълнително - никой не трябва да променя честота на хранене на кучето си въз основа на това единствено изследване, казват изследователите.

„Въпреки това, ако бъде подкрепено от бъдещи проучвания, може да е разумно да се преразгледа преобладаващата в момента препоръка възрастните кучета да се хранят два пъти дневно“, заключава екипът.

„Обосновката за хранене два пъти дневно при кучета е неясна... и нашето проучване предполага, че по-честото хранене може всъщност да е неоптимално за няколко свързани с възрастта здравни резултати."

Справка: Bray, E.E., Zheng, Z., Tolbert, M.K. et al. Once-daily feeding is associated with better health in companion dogs: results from the Dog Aging Project. GeroScience (2022). https://doi.org/10.1007/s11357-022-00575-7

Източник: How Often Should You Feed Your Dog? Giant Study Reveals a Surprising Answer
PETER DOCKRILL, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !