Колко е замърсен въздухът на Земята? (визуализация в реално време)

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 декември 2016 в 12:24 15764 0

Кредит AirVisual

Девет от 10 души на планетата дишат замърсен въздух. Този екологичен проблем е причина за смъртта на 7 милиона души всяка година.

Сега може да видим в реално време ясно замърсяването на Земята благодарение на проекта AirVisual Earth.

Проектът AirVisual Earth показва антропогенни емисии на парникови газове. Това е първата карта, в която информацията за замърсяването на въздуха постъпва онлайн върху 3D модел на земното кълбо. Глобусът може да се завърти, увеличи и намали. Картата е направена с помощта на регистратори на замърсяването на въздуха, сателитни данни и станции по целия свят.

Разноцветните петна по картата показват концентрацията на прахови частици PM2.5, които проникват в белите дробове. Областите в червено са с по-тежко замърсяване на въздуха. В зелените райони замърсяването е слабо. 

Индия и Източен Китай са покрити с огромни червени петна.

Интересно е, че в момента на публикуването на дописката районът на София и на юг от нея е в зона на слабо замърсяване. А ветровете продължават да донасят по-чист въздух към столицата от планините Витоша, Рила и Пирин. Най-замърсен в момента е районът на Североизточна България.

Невероятно, но според картата, интензивното замърсяване е типично за Централна и Северна Африка. Създателите на AirVisual Earth обясняват тази аномалия с огромни потоци пясък и прах, който се носи от вятъра от Сахара. 

В бъдеще учените планират да установят сензори за качеството на въздуха в максимален брой страни в света.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !