Колко пари ви трябват, за да сте щастливи, според науката

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 февруари 2018 в 00:00 9826 0

"Щастието не е в парите, а в тяхното количество" - се казва в един популярен виц.

Учените казват, че всъщност има идеална сума, която ако получавате годишно, може да се чувствате доволни и емоционално удовлетворени - и вярвате или не, ако имате прекалено много пари, всъщност може да станете по-нещастни, твърди ScienceAlert!.

И макар данните да дават груб ориентир, за България катп част от Източна Европа сумата е 45 000 долара годишно или 71276 лева по курса на БНБ от днес или близо 6000 лева на месец.

Констатациите са описани в Nature Human Behavior.

"Mоже да е изненадващо, тъй като това, което виждаме по телевизията и това, което рекламодателите ни казват, че имаме нужда, ще означава, че няма таван, когато става дума за това колко пари са необходими, за да сме щастливи, но сега виждаме, че има някои прагове", обяснява психологът Андрю Джеб (Andrew Jebb) от Университета Пардю.

Джеб и неговият екип анализират данни от глобално проучване на Gallup на повече от 1,7 милиона души от 164 държави.

Като анализират отговорите на участниците по въпроси, свързани с чувството им за благополучие и удовлетворение от живота - мерки за това, което се нарича субективно благополучие (subjective well-being - SWB), учените откриват, че магическата сума за "приятно засищане" е глобален феномен, но варира значително, според това, къде живеете.

Но когато вече имаме налице средните резултати, може да добием груба представа колко струва щастието ни в щатски долари.

"Открихме, че идеалният доход 95 000 голара за пълно удовлетворение от живота и 60 000 до 75 000 долара за емоционално благополучие [всеки ден щастие]", заявява Джеб.

"Тази сума е за отделно физическо лице и вероятно ще бъде по-висока за семейство".

Разбира се, средната стойност в световен мащаб варира значително и е по-висока в някои страни, отколкото в други, в зависимост колко сравнително е заможна всяка нация.

Удовлетвореността от живота струва 125 000 долара в Австралия, 105 000 долара в Северна Америка и 100 000 долара в Западна Европа, а само в Югоизточна Азия - 70 000 долара, 45 000 долара в Източна Европа и 35 000 долара в Латинска Америка.

Графики на прогнозните модели за оценка на живота според доходите (логаритмична скала) в различните региони на света. (съкращенията: AUS, Австралия / Нова Зеландия; EA, Източна Азия; EE, Източна Европа / Балканите; GL, глобално; LA, Латинска Америка / Карибите; ME, Близкия Изток / Северна Африка; NA, Северна Америка; SE, Югоизточна Азия; WE, Западна Европа / Скандинавия.)

В световен мащаб е по-евтино за мъжете да бъдат доволни от живота си (90 000 долара), отколкото жените (100 000 долара). Хората с ниско и средно образование са удовлетворени с по-малки суми (70 000 и 85 000 щ.д. съответно), отколкото хората с висше образование (115 000 долара).

Може би най-забележителното нещо в проучването е, че след като сте стигнали определено ниво на доходите, искате да ги замразите точно на това ниво.

"Друг важен феномен в нашите данни е наличието на повратни точки, при които след достигането на определени нива на доход сме свидетели на стабилен спад в щастието", обясняват авторите.

"Отдавна се предполагаше, че много високите доходи могат да доведат до спад на SWB".

Авторите откриват това явление и в своите резултати, но отбелязват, че това очевидно е само по отношение на оценката на живота (не емоционалното благополучие) и е ограничено само до пет от деветте региона, разглеждани в проучването: Западна Европа / Скандинавия, Източна Европа / Балканите, Източна Азия, Латинска Америка / Карибите и Северна Америка.

Що се отнася до причината, поради която моделът не се среща другаде, не се знае със сигурност, но изследователите смятат, че това е свързано с изискванията, които идват с по-високи заплати.

"Теоретично, вероятно не по-високите доходи водят до намаляване на SWB, а загубите, свързани с тях", пишат изследователите.

"Високите доходи обикновено са съпътствани от високи изисквания (време, натоварване, отговорност и т.н.), които също могат да ограничат възможностите за положителни преживявания (например почивка)".

Това кореспондира с много други проучвания, които показват, че парите купуват щастие, но само ако имате свободно време да се насладите на това, като ги изразходвате за правилните неща и не давате предимство на парите пред свободното време.

Снимка: Pixabay

Има много начини да стимулирате чувството на щастие в ежедневието си - ето "9 неща ни правят по-щастливи, според науката".

Тук няма лесни преки пътища, но добрата новина е, че всички ставаме все по-щастливи с течение на времето - така или иначе - възрастните хора са едни от най-щастливите хора.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !