27 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

"Колкото повече, толкова повече" не винаги е валидно в науката и техниката

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 февруари 2019 в 13:50 15000

В наши дни често смятаме, че големият екип помага при решаването на големи проблеми, заради взаимодействията между участниците и случайните находки.

Но ново проучване, публикувано в сп. Nature от група учени от Чикагския университет, обхващащо научни публикации, писани в продължение на повече от 60 години открива, че малките екипи по-скоро могат да създадат нови идеи, докато големите екипи са по-добри в обобщаването на съществуващото знание. 

И докато това не означава, че едното е по-добро от другото, предпочитанията към големи екипи в принципите и финансирането на научните изследвания изглежда са неправилни, особено имайки предвид мащабът на световните проблеми и пазарът, който е гладен за иновации. 

Професор Джеймс Еванс (James Evans), съавтор на проучването, оприличава научната продукция на големите колективи с холивудски блокбъстър с продължения - консервативен, ефективен и с нисък риск:

"По-големите екипи винаги търсят в най-близкото минало, опират се на вчерашните новини. Докато по-малките екипи правят странни неща - търсят по-назад в миналото и отнема повече време другите да разберат и оценят потенциала на това, което правят."

По време на изследването, десетки милиони статии, цитирания, патенти и софтуерни проекти са оценени с помощта на напреднали компютърни теники, по отношение на техния принос към науката и техниката - дали се отклоняват в нови посоки или търсят потвърждение на вече съществуващи твърдения и хипотези.

За да се определи мащаба на ефекта на отклоняващите се изследвания (например дали провокират нови опити), учените използват моделиране, предложено от Ръсел Фънк (Russell Funk) и Джейсън Оун-Смит (Jason Own-Smith) в по-ранен труд, според който "новите открития пренареждат мрежите от взаимносвързани технологии, насочвайки вниманието на учените към или извън знанието, на базата на което те са направени."

Преминавайки през тази масивна база данни, Еванс и колегите му откриват, че всеки допълнителен член в екипа значимо намалява нивото на отклонение - резултат, който се е запазил и след изследване на всяка възможна променлива. 

"Малките и големите екипи по природа са различни", казва съавторът Лингфей Ву (Lingfei Wu), постдокторант в университета. "Малките екипи си припомнят забравени идеи, задават въпроси и създават нови посоки, докато големите търсят горещата точка и забравят по-непопулярните идеи, отговарят на въпроси и стабилизират съществуващите парадигми."

Авторите заключват, че докато и двата подхода са необходими, развитието на науката и техниката е малко като лотарията - "ако искаш да направиш откритие, трябва да заложиш."

Източник: Тechnology.org


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.