Комета, ударила земята преди 13 000 години, е променила човешката цивилизация

Ваня Милева Последна промяна на 29 юни 2021 в 08:00 21919 0

Този археологически обект в Аризона в САЩ показва доказателства за сблъсък с комета. Кредит: Comet Research Group

Може ли разрушителното въздействие на комета в далечното минало на Земята да промени завинаги човешката цивилизация?

Отломките на огромна (повече от 4 километра в диаметър) комета, разбили се на повърхността на Земята преди 13 хиляди години, е най-катастрофалният сблъсък, откакто събитието Чиксулуб е унищожило големите динозаври на Земята преди около 66 милиона години.

В ново проучване екип, ръководен от Мартин Суатман (Martin Sweatman) от Университета в Единбург, Шотландия, изследва как това събитие може да е оформило човешките общества на Земята.

Първите Homo sapiens се появяват преди 200 000 - 300 000 години, много по-далеч в миналото от този кометен сблъсък, но изследователите установяват, че тази катастрофа всъщност съвпада със значителни промени в организацията на човешките общества.

Парчета от кометата вероятно са се пръснали по цялото Северно полукълбо преди 12 800 години, предизвиквайки поредица от експлозии във въздуха. Катаклизмът е довел до студен климат за поне 1 000 години и изчезването на мегафауната.

Сега учените изследват тази теория, анализирайки геоложки данни от области, където са паднали отломки от небесното тяло, а именно Северна Америка и Гренландия. Те откриват високо съдържание на платина, доказателства за изключително високи температури, които биха могли да разтопят земните материали и нанодиаманти, които учените знаят, че се създават от експлозии и могат да съществуват в кометите.

Карта на местоположението, показваща 53 места на попадения на отломки от кометата. Оранжевите точки представляват 28 места с високо съдържание на платина, така и в други признаци за сблъсък с висока температура като богати на желязо сфери. Червените точки представляват 24 обекта с признаци на удар, но без измерено съдържание на платина. Източник: USGS

Тази работа се основава на предишни изследвания, които предполагат, че мощен космически сблъсък може да е предшествал началото на периода на неолита, първата част на каменната ера, в която са настъпили редица важни постижения в човешката цивилизация, включително забележителни стъпки напред в селското стопанство, архитектурата и изработката на каменни инструменти.

По това време в историята хората в „Плодородния полумесец“, който обхваща страните, които днес познаваме като Египет, Ирак и Ливан, изоставят номадския начин на живот, живота на ловци събирачи, за сметка на уседналост.

„Тази голяма космическа катастрофа изглежда е оставила следи върху гигантските каменни стълбове на Гьобекли Тепе [в Турция], вероятно „първият храм в света“, който е свързан с произхода на цивилизацията в Плодородния полумесец в Югозападна Азия", заявява Суотман. „Следователно всичко е започнало с гръм и трясък?"

Илюстрация на художник за последните секунди в праисторическото село Абу Хурейра, където огнена топка от небето вероятно е унищожила селището. Кредит: Jennifer Rice, CometResearchGroup.org

Археологическите разкопки в Гьобекли Тепе в Южна Турция, е място, което експертите определят като древна обсерватория. Древни символи, издълбани в камък, разказват историята за разрушителния удар на кометата, предизвикал мини ледников период. Символите, направени върху стълба "Камъкът на лешояда", показват, че множество отломки от комета са ударили Земята около 11 000 г. пр. н. е. Археолозите са използвали компютърен софтуер, за да съотнесат символите на животни, смятани за астрономически знаци, с модели на звезди и така посочват събитие от 10 950 г. пр. н.е. 

Констатациите са вълнуващи и завладяващи, но екипът признава, че са необходими повече доказателства и повече изследвания, за да се разбере по-добре как това въздействие е могло да повлияе на глобалния климат и в крайна сметка на човешките цивилизации, се казва в изявление на Университета на Единбург.

Справка: Martin B. Sweatman,
The Younger Dryas impact hypothesis: Review of the impact evidence,
Earth-Science Reviews, Volume 218, 2021, 103677, ISSN 0012-8252,
https://doi.org/10.1016/j.earscirev.2021.103677.

Източник: Did a comet strike 13,000 years ago change human civilization as we know it?
Chelsea Gohd, Space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !